1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Americkí oceliari tlačia na D. Trumpa, aby obmedzil dovoz ocele do USA

steel factory3Washington - Predstavitelia amerického oceliarskeho sektora vyzvali prezidenta Donalda Trumpa, aby urýchlene prijal opatrenia na obmedzenie dovozu ocele zo zahraničia. Ako uviedli, vysoký dovoz poškodzuje americký oceliarsky priemysel.

V liste, ktorý Bielemu domu a Kongresu zaslali Americký inštitút pre železo a oceľ a Združenie producentov ocele, vyzývajú Trumpa na okamžité kroky v rámci nie často využívaného bodu amerického zákona o obchode z roku 1962, ktorý umožňuje zaviesť opatrenia z dôvodu ochrany národnej bezpečnosti. Ako dodali, Trump by mal tieto opatrenia použiť proti všetkým "významnejším zdrojom dovozu ocele a na všetky produkty, s výnimkou tých, ktoré na trhu USA chýbajú". Pod výzvu sa podpísali aj firmy ako Alton Steel, AK Steel, Nucor či ArcelorMittal USA.

Podľa amerických oceliarov ani doterajšie hrozby prípadných opatrení nezabránili pokračovaniu nadmerného dovozu ocele do USA. V júni 2017 zaznamenali Spojené štáty najvyšší objem dovozu ocele zo zahraničia za viac než dva roky. Júnový dovoz predstavoval z celkového amerického trhu s oceľou okolo 30 %. Ako oceliari dodali, nepomohli ani rokovania na medzinárodnej úrovni, napríklad v rámci G20 či Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Je to už druhý list zástupcov oceliarskeho priemyslu za posledných päť mesiacov Trumpovi, ktorý v predvolebnej kampani prisľúbil, že urobí kroky na ochranu amerického oceliarskeho sektora pred vysokým dovozom. Vlani v apríli nariadil vyšetrovanie dovozu ocele zo zahraničia, práve na základe obáv o národnú bezpečnosť. Výsledok vyšetrovania dostal Trump 11. januára, pričom má tri mesiace na to, aby rozhodol.

Ako povedal pre agentúru Reuters jeden zo zástupcov americkej administratívy, prezident má na rozhodnutie 90 dní a Biely dom toto rozhodnutie oznámi v adekvátnom čase.

Prípadné obmedzenie dovozu sa týka najmä Číny. Peking už protestoval, že zo svojej strany urobil všetko v rámci riešenia problému, keď rozhodol o obmedzení produkčnej kapacity.

Prezident Združenia amerických výrobcov ocele Philip Bell v súvislosti s možným obmedzením dovozu uviedol, že je optimista a verí, že Trump príde s efektívnymi opatreniami. Jeho optimizmus podporilo najmä rozhodnutie Donalda Trumpa z konca januára schváliť zavedenie vysokých ciel na dovoz solárnych panelov a pračiek.

Okrem Číny sa však prípadné obmedzenie dovozu môže dotknúť aj Európy. Európska únia už varovala, že ak by prípadné kroky Washingtonu znamenali pre európskych oceliarov problémy, nebude váhať prijať odvetné opatrenia.

09.02.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...