1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zelené témy sa stávajú dobrou praxou pre developerov priemyselných budov.

CTPark insdustrial hallUdržateľnosť, energetická nezávislosť, separovanie. To sú výzvy, ktoré stoja aktuálne pred developermi. To, čo bolo kedysi požadované za nadštandard, sa dnes stáva bežným štandardom na strane  prenajímateľov nehnuteľností.

No samotnej výzvy sa chopili aj firmy, ktoré sa developmentu venujú. Práve schopnosť reagovať na nové trendy môže byť tým, čo ich v budúcnosti odlíši od konkurencie.

CTP Invest, líder na trhu priemyselných nehnuteľností v strednej Európe, považuje udržateľnosť za súčasť svojej DNA. Prejavuje sa to v mnohých smeroch. Od ekologického prístupu pri výstavbe až po konkrétne riešenia v lokalitách, v ktorých biznis parky stavia. Pri výstavbe kladie dôraz na separáciu stavebného odpadu v čo najväčšej možnej miere a požaduje to aj od svojich dodávateľov.

BREEAM ako základný krok k zelenej

Realitný developer s najväčším portfóliom prémiových high-tech biznis parkov v strednej Európe na jeseň minulého roka spustil certifikáciu svojich budov podľa medzinárodných  BREEAM štandardov. Spoločnosť preverí zhruba 300 svojich budov, ktoré sa nachádzajú v šiestich krajinách Európy. Nehnuteľnosti budú musieť spĺňať certifikačné kritériá, ktoré sa týkajú napríklad energetickej náročnosti stavieb a regionálnych vplyvov na okolie. Týmto krokom CTP zároveň nastavuje vysoké štandardy  svojej konkurencii v odvetví. „Certifikácia sa týka nielen nových stavieb, ktoré budú od roku 2021 spĺňať certifikáciu BREEAM Excellence, ale aj existujúcich budov v parkoch, ktoré budú certifikované systémom BREEAM in use. Našim cieľom je taktiež, do konca tohto roka mať vo všetkých našich objektoch a CTParkoch  LED osvetlenie,“ hovorí Peter Janko, Property Manager CTP Invest.

Energetická nezávislosť

CTP v rámci svojej filozofie udržateľnosti kladie dôraz na to, aby nehnuteľnosti, ktoré projektuje, stavia a prevádzkuje boli energeticky efektívnymi budovami. V praxi to znamená, aby mali tepelno technologické vlastnosti, ktoré vysoko prevyšujú legislatívné požiadavky, čo sa premietne do nižšej spotreby energií a v konečnom dôsledku zanechá menšiu uhlíkovú stopu.

„Do roku 2023 chceme byť uhlíkovo neutrálni. Uvažujeme aj nad zavádzaním alternatívnych zdrojov tepla ako sú tepelné čerpadlá pre administratívne budovy. Sme takisto pripravení  na využitie  fotovoltických panelov. Využívame takisto retečné dlažby a určité percento parkovacích miest zamieňame za výsadbu stromov a zelene,“ dopĺňa Peter Janko. Spoločnosť do budúcna tiež plánuje zavádzať systém zachytávania dažďovej vody. Takáto voda bude znižovať spotrebu pitnej vody v prípadoch, kedy je možné použiť vodu úžitkovú.

Vlastné lesy a záhradník – dôkaz namiesto sľubov

Zelená filozofia tohto developera nie je len súčasťou konkrétnych biznis parkov, do ktorých vnáša zelené prvky. Minulý rok CTP kúpila 100 hektárov lesa neďaleko Mladej Boleslavy, aby svojim dielom prispela k zachovaniu prirodzeného ekosystému. „Získanie lesnej pôdy je len prvý krok na ceste k tomu ako vyrovanať podiel, ktorý bude zodpovedať veľkosti nášho priemyselného portfólia. Podobný zámer máme aj na Slovensku,“ potvrdzuje Ivan Pastier, Senior Business Development Manager CTP. O lesy sa stará ich vlastný záhradník, ktorý do daných oblastí vysádza pôvodné stromy v súlade s dokumnetom Natura 2000 o pôvodných biotopoch.
Regionálna podpora

CTP nezabúda ani na svoju úlohu v regiónoch a mestách, v ktorých pôsobí. „Chceme sa podieľať na rozvoji regiónu nielen ako developeri, ktorých portfólio prinesie pracovné príležitosti. Spolupracujeme so samosprávou aj na verejnoprospešných projektoch, ktoré sú určené širšej verejnosti. Zveľaďujeme aj okolie,“ vysvetľuje Ivan Pastier. Tak je to aj v prípade Trnavy, kde je plánovaná výstavba cyklotrasy, či Devínskej Novej Vsi, kde  vzniknú zelené  plochy o celkovej  rozlohe  500 m².

15.07.2020

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...