1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Začali sa stavebné práce na moste cez Ipeľ, spojí Vrbovku a Őrhalom

construction machineryVeľký Krtíš - Stavebné práce na moste cez hraničnú rieku Ipeľ medzi obcami Vrbovka vo Veľkokrtíšskom okrese a Őrhalom v Maďarsku sú na začiatku. TASR o tom informovala Mária Lőrincz z Regionálnej rozvojovej agentúry pre rozvoj regiónu Stredného Poiplia.

„Zhotoviteľom stavby na základe výsledku verejného obstarávania je maďarská spoločnosť Hídépítő Zrt. V zmysle zmluvy o dielo má byť investícia odovzdaná najneskôr do 24 mesiacov,“ spomenula Lőrincz.  

Ako dodala, obce na pravom a ľavom brehu hraničnej rieky medzi Slovenskom a Maďarskom sú od seba vzdialené vzdušnou čiarou približne 1,5 kilometra. V súčasnosti však meria najbližšia cesta z jednej obce do druhej použitím najbližšieho hraničného priechodu 20 až 25 kilometrov.

Partnermi projektu sú obec Vrbovka a Národná spoločnosť na rozvoj infraštruktúry Maďarska. Celkový rozpočet projektu predstavuje takmer 4.616.000 eur. Most budú partneri projektu financovať v rovnakom pomere, pričom sa zohľadní rozdielna výška DPH. Investičné náklady na vybudovanie a obnovu ciest, ktoré vedú k mostu na slovenskej strane, sú vo výške 571.000 eur. Slovenská republika prispeje 185.000 eurami a Banskobystrický samosprávny kraj na základe dohody o spolupráci poskytne obci Vrbovka 92.500 eur. Investičné náklady na výstavbu cesty na maďarskej strane sa dofinancujú zo štátneho rozpočtu Maďarska.

Podľa Lőrincz vytvorením nového cezhraničného cestného prepojenia sa podporí cezhraničná pracovná mobilita, zníži sa čas trávený cestovaním, ako aj náklady na dopravu. „Zároveň sa vyrieši lokálna dopravná izolovanosť obce Vrbovka, ktorá je v súčasnosti koncovou slovenskou obcou. Otvoria sa nové možnosti cezhraničného toku pracovnej sily, posilnenia hospodárskej, kultúrnej, spoločenskej a inštitucionálnej spolupráce,“ ukončila.

Regionálna rozvojová agentúra zastrešuje projekty cezhraničného akčného plánu zameraného na zvyšovanie zamestnanosti prostredníctvom ekologického rozvoja stavebníctva. Projekt s názvom Príroda bez hraníc – ipeľský most je v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Slovensko - Maďarsko.

09.12.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...