1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Wienerberger očakáva tento rok rast zisku, a to napriek problémom

wienerberger tehlaViedeň - Rakúsky výrobca tehál Wienerberger v stredu vyhlásil, že jeho opatrenia na zvýšenie efektívnosti a nové pravidlá účtovníctva by mu mali pomôcť zvýšiť základný zisk v tomto roku o minimálne 19 %.

A to aj napriek prevažne stagnujúcej výstavbe rezidenčných nehnuteľností aj infraštruktúry.

Wienerberger odhaduje, že jeho zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) sa v tomto roku zvýši na 560 - 580 miliónov eur zo 469 miliónov eur vlani.

Tento cieľ na rok 2019 zahŕňa prvýkrát aj účtovný štandard IFRS 16, s pozitívnym vplyvom vo výške približne 41 miliónov eur. Očakáva tiež, že opatrenia na zvýšenie efektívnosti prispejú k zisku 40 miliónmi eur.

Rakúska skupina je uprostred modernizácie výrobných procesov vo všetkých lokalitách, zvyšuje energetickú efektívnosť, optimalizuje svoje nákupné procesy a distribučné dohody.

Najväčší výrobca tehál na svete, ktorý expandoval vo východnej Európe aj v Spojených štátoch, uviedol, že pracuje na "veľmi atraktívnom riešení" a očakáva, že dosiahne pokrok "vo fúziách a akvizíciách".

Wienerberger ale upozornil, že jeho vyhliadky na trhu s rezidenčnou výstavbou v Británii, ktorá sa podieľa 10 % na príjmoch skupiny, sú slabé v dôsledku komplikovaného brexitu.

Skupina dodala, že zvýšila svoje zásoby v Británii, aby sa pripravila na akékoľvek problémy, ktorým môže čeliť v prípade dodávok po brexite. Ďalšie podrobnosti však neposkytla.

11.03.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...