1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výstavba v Spojených štátoch vzrástla v júni o viac než 17 %

Construction 33Washington - Výstavba v Spojených štátoch pokračovala minulý mesiac v raste, tempo rastu sa navyše výrazne zrýchlilo. Prispel k tomu zvýšený dopyt po bývaní v redšie obývaných oblastiach po tom, ako zamestnávatelia umožnili mnohým zamestnancom pracovať v dôsledku koronakrízy z domu.

Ako v piatok uviedlo americké ministerstvo obchodu, počet začatých stavieb domov vzrástol v júni o 17,3 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,186 milióna. Zároveň oznámilo, že údaje za máj boli revidované smerom nahor na 1,011 milióna, zatiaľ čo predbežný odhad poukazoval na 974.000 začatých stavieb domov. Revidované údaje za máj znamenajú 8,2-percentný rast oproti aprílu, v ktorom výstavba domov klesla na 5-ročné minimum.

Júnové údaje o výstavbe boli pozitívnejšie, než predpokladali analytici. Tí očakávali, že počet začatých stavieb domov sa zvýši na 1,169 milióna.

Podľa ekonómov sa pod výrazné zvýšenie výstavby podpísali najmä oblasti na juhu a západe Spojených štátov. Tie sa na celkovom počte začatých stavieb domov podieľali zhruba 75 %.

Zvýšil sa aj počet vydaných stavebných povolení pre neskoršiu výstavbu. Ich počet vzrástol o 2,1 % na ročnú mieru 1,241 milióna. V máji rast dosiahol 14,1 %, pričom počet stavebných povolení predstavoval 1,216 milióna.

31.07.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...