1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výstavba diaľnic v SR podľa šéfa NDS tento rok prekoná rekordy

NDS logoBratislava – Výstavba diaľničnej siete na Slovensku by mala tento rok prekonať všetky historické rekordy.

Uviedol to generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Milan Gajdoš na Cestnej konferencii 2015, ktorú v Bratislave zorganizovala Slovenská cestná spoločnosť pri príležitosti 25. výročia svojho vzniku.

"Doteraz sme hovorili možno o nejakých úsekoch v rámci Slovenska. Tento rok a v ďalších rokoch sa postupne dostávame k tomu, že diaľničná sieť bude naozaj sieťou, to znamená ucelené úseky. Úseky, ktoré budú dávať motoristom priestor na to, aby prekonali dlhšie vzdialenosti na nadradenej infraštruktúre," avizoval.

Diaľničiari sa podľa neho viac zameriavajú aj na bezpečnostné opatrenia. Za všetky spomenul roky neriešenú problematiku oplotenia, bezpečnostné prvky ako tlmiče nárazov či retroreflexné gombíky. "Jednoducho prvky, ktoré si už dnes nadradená infraštruktúra žiada. Toto všetko je v procese a skvalitňuje už existujúcu dopravnú infraštruktúru na úroveň, ktorú dnešná doba očakáva," zdôraznil.

V záujme pozornosti NDS sú tiež služby motoristom. Gajdoš informoval, že od apríla spúšťa spoločnosť na všetkých diaľniciach projekt diaľničná patrola, ktorý má zvýšiť službu motoristom a zlepšiť bezpečnosť na diaľniciach.

Denisa Žiláková zo sekcie riadenia projektov Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v mene šéfa rezortu Jána Počiatka upozornila, že dnes je na Slovensku rozostavaných takmer 130 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. "Po svojom dobudovaní scelia našu cestnú sieť a výrazne skrátia čas cestovania medzi najväčšími slovenskými aglomeráciami," povedala.

Výstavba diaľnic, rýchlostných ciest a modernizácia ciest prvej, druhej i tretej triedy je podľa nej dlhodobý a finančne náročný proces, ktorý je nutné pokrývať z eurofondov. Celkovým cieľom ministerstva dopravy je zabezpečiť z Operačného programu Doprava do roku 2015 výstavbu asi 180 kilometrov diaľnic, rýchlostných ciest a ciest prvej triedy.

Žiláková priblížila, že od nástupu Počiatka do funkcie v roku 2012 schválil Brusel Slovensku šesť veľkých dopravných projektov nad 50 miliónov eur, z toho päť veľkých cestných projektov na východnom Slovensku v celkovej hodnote 660 miliónov eur. "Našou ambíciou je využiť jedinečné európske zdroje v prospech našej krajiny tak, aby sa doprava na Slovensku stala rýchlou, bezpečnou a plynulou, a tým sa cestovanie u nás dostalo na úroveň štátov západnej Európy," uzavrela.

01.04.2015 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...