1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V trnavskom cukrovare sa stavia, plánujú i námestie a sochu Augusta Stummera

Building in progressTrnava – Na rozlohe 24,98 hektára v tesnom dotyku s historickým centrom Trnavy v areáli bývalého cukrovaru by mala vzniknúť v nasledujúcich rokoch lokalita bývania a komerčných priestorov. Obnovia sa a ožijú aj bývalé priemyslové objekty, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou.

Na voľných plochách aktuálne realizuje investor prvú etapu výstavby bytov. Informoval o tom jeho zástupca Karol Šebo.

Projekt Cukrovar prinesie v sektoroch A a B celkovo 13 rezidenčných blokov s približne 1500 bytovými jednotkami v nízkopodlažných domoch so zhruba 4200 obyvateľmi. V prvých troch etapách vybudujú 544 bytov a 671 parkovacích státí, z nich vyše 95 percent v podzemných podlažiach.

Hlavnou ideou investora, architektov i celého projekčného tímu je však zachovanie génia loci lokality bývalého cukrovaru. "Je unikátna nielen svojím industriálnym dedičstvom, ale aj rozlohou a polohou, ktorá nemá v slovenských krajských mestách vzhľadom na blízkosť k centru obdoby. Preto stavby situované bližšie k historickému jadru budú obsahovať aj vyšší podiel komerčných priestorov - obchodov, reštaurácií či kancelárií. Ideou je vytvoriť nový mestský bulvár – predĺženie Štefánikovej ulice, ktorá plynulo prepojí historické centrum s areálom cukrovaru," uviedol Šebo.

Priemyslové stavby čaká rekonštrukcia, ktorej cieľom je vrátiť budovám ich pôvodný vzhľad zo začiatku 20. storočia. "Na novom Námestí Augusta Stummera plánujeme tiež umiestnenie jeho sochy, ktorou vzdáme hold človeku, ktorý sa najviac zaslúžil o rozvoj cukrovarníctva v Trnave," doplnil. Barón August Stummer von Tavarnok (1827 – 1909) bol spoluzakladateľ a prevádzkovateľ najväčšieho cukrovaru v Uhorsku, Československu a na Slovensku. Trnavský cukrovar niesol jeho meno 70 rokov, v areáli má umiestnenú aj pamätnú tabuľu. Posledná kampaň v cukrovare bola v roku 2004.

Stavebné práce na prvej etape v lokalite Pri kalvárii pokračujú v zmysle harmonogramu s termínom dokončenia na konci roka 2023, na ktorú plynulo nadväzuje druhá etapa s termínom dokončenia v závere roka 2024.

14.11.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...