1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tržby nemeckých stavebných firiem vlani klesli o 1 %

german flag1Berlín 11. januára (TASR) - Nemecké stavebné firmy zaznamenali v roku 2010 pokles tržieb medziročne o 1 %.
Vyplýva to z najnovších údajov asociácie stavebného priemyslu (HDB), ktoré signalizujú, že stavbári ešte stále nezačali profitovať z oživenia ekonomiky.
Dôvodom sú prísne úsporné opatrenia a škrty vo výdavkoch štátu, ktoré majú vláde pomôcť znížiť rozpočtový schodok, ale zároveň majú negatívny vplyv na investície do verejnej sféry.
Podľa šéfa HDB Herberta Bodnera tržby stavebných firiem v Nemecku dosiahli minulý rok 81,5 miliardy eur, ale zatiaľ čo investície do výstavby nových verejných projektov klesli, v súkromnom sektore sa situácia výrazne zlepšila.
Bodner v tomto roku stále očakáva v lepšom prípade stagnáciu tržieb, v horšom ich pokles o zhruba 1 %. Dôvodom optimizmu je podľa neho najmä bytový a komerčný sektor, obáva sa však, že stavebná aktivita vo verejnom sektore zostane slabá a môže mať negatívny vplyv na konečné výsledky celého odvetvia.
"Výrazný pokles nových projektov očakávame na úrovni miest a obcí," dodal Bodner.
Štátna banka Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) odhaduje, že investície miest do nových stavebných projektov klesnú v tomto roku o 13 % na 31 miliárd eur.
Informovala o tom agentúra Reuters.

(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...