1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stavebníci nevidia situáciu optimisticky,rast očakávajú až o rok

Zeriav1Bratislava – Slovenské stavebné firmy zatiaľ nevidia situáciu na trhu optimisticky, tento rok očakávajú pokles trhu stavebných prác o 1,7 %. Predpokladajú tiež pokles tržieb o 0,2 %. Kapacity stavebných prác sú v súčasnosti vyťažené na 75 %. Firmy majú zazmluvnené zákazky na sedem mesiacov vopred.

Optimistickejšie očakávania majú okolo vývoja v budúcom roku, kedy už predpokladajú rast trhu stavebných prác v priemere o 2,5 %. Vyplýva to z polročnej analýzy slovenského stavebníctva poradenskej spoločnosti CEEC Research.

Rozdielne očakávania vývoja stavebného trhu majú veľké a malé stavebné spoločnosti. Veľké firmy - s ročným obratom nad štyri milióny eur - predikujú prepad trhu o 3,7 % v tomto roku. V roku 2022, naopak, očakávajú rast o 2,9 %. Malé stavebné spoločnosti odhadujú pre tento rok mierny prepad trhu o 0,6 %, v nasledujúcom roku už očakávajú rast o 2,2 %.

Pesimistickejšie sú očakávania firiem v pozemnom staviteľstve. Stavebníci z tejto oblasti očakávajú tohtoročný prepad na úrovni 1,8 % a následný budúcoročný rast o dve percentá. Inžinierske staviteľstvo v tomto roku očakáva prepad trhu o 1,2 % a v roku 2022 jeho rast o 3,7 %.

Kým štát tvrdí, že vývoj stavebníctva v najbližšom období je ťažké predikovať, súkromný sektor sa spolieha práve na investície štátu a verejného sektora. "Pandémia zasiahla celé hospodárstvo a nielen stavebníctvo, preto sa predikcie a odhady robia veľmi ťažko," zdôraznila štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby Katarína Bruncková. Vyzdvihla plánovanú podporu z Plánu obnovy a odolnosti, a tiež z klasických eurofondov na roky 2021 – 2027. "Verím, že aj vďaka činnosti ministerstva sa nám podarí zmierniť nepriaznivé dosahy, respektíve pomôžeme znovu rozhýbať stavebný trh," dodala Bruncková.

Generálny riaditeľ spoločnosti Považská cementáreň, a. s., Anton Barcík z pohľadu súkromného sektora zdôraznil, že vývoj stavebníctva bude záležať od množstva investícií štátu a verejného sektora v nasledujúcom období. "Bude potrebné výrazne zrýchliť verejné obstarávanie. V čase pandémie nemožno očakávať, že privátne investície budú hnacím motorom stavebníctva, ako tomu bolo v predpandemickom období," podotkol.

Kapacity stavebných firiem sú podľa analýzy aktuálne vyťažené na 75 %, pričom firmy si myslia, že už v druhom polroku by mohol tento podiel vzrásť v priemere na 84 %. Tržby stavebníkov sa tento rok zrejme prepadnú o 0,2 %, v budúcom roku však riaditelia firiem očakávajú dvojpercentný nárast. Aj tu sa však mierne líšia očakávania firiem podľa ich veľkosti.

Veľké stavebné spoločnosti očakávajú prepad tržieb až o 1,3 % v tomto roku. V roku 2022, naopak, predikujú už rast tržieb o 2,7 %. Tržby malých stavebných spoločností by mohli tento rok rásť o 0,4 %, v roku 2022 potom o 1,7 %.

Tržby stavebných spoločností, ktoré sa zaoberajú pozemným staviteľstvom, sa tento rok môžu prepadnúť o 0,6 % a v nasledujúcom roku rásť o 1,7 %. V inžinierskom staviteľstve zrejme už tento rok vzrastú o 0,9 % a budúci rok o ďalších 2,8 %.

Stavebné spoločnosti majú priemerne zazmluvnené zákazky na sedem mesiacov dopredu. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to pre 38 % opýtaných rovnako dlhá doba. Pre takmer polovicu (46 %) ide o pokles. Pre zostávajúcich 16 % respondentov ide o nárast tejto doby.

Riaditeľ spoločnosti SMS Dalibor Novotný podotkol, že na trhu zaznamenáva ostrý konkurenčný boj o zákazky, mnohé z nich vyhrávajú spoločnosti s cenami pod úrovňou nákladov. "Toto môže spôsobiť v nasledujúcich rokoch opäť problémy s hradením záväzkov a možnými reštrukturalizáciami, prípadne úpadkom niektorých firiem. Už v minulom roku sme vyzývali štátnych investorov na to, aby sa venovali príprave čo najväčšieho množstva projektov, pretože zásoba prác všetkých stavebných spoločností sa začne v roku 2021 rýchlo znižovať," upozornil. Na tento rok majú síce stavebné firmy zazmluvnený asi rovnaký objem zákaziek ako vlani, výhľad na rok 2022 je však podľa neho skôr pesimistický.

08.06.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...