1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stavebná produkcia v júni medziročne vzrástla o 3 %

growth chart 1Bratislava – Stavebná produkcia dosiahla v júni celkový objem 476,3 milióna eur, čo je medziročný rast o 3 %. Táto hodnota však predstavovala stále 15 % zaostávanie za júnom 2019, teda rovnakým obdobím pred pandémiou.

Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov bola stavebná produkcia nižšia o 6,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Rast objemu stavebných prác na domácom trhu pred letom potiahli práce na opravách a údržbe. Medziročne vyššie boli práce na budovách, pribrzdili sa práce na diaľniciach a ďalších inžinierskych stavbách. Vyššie rasty prekonávajúce aj úroveň spred dvoch rokov vykazujú len podielovo menej významné práce v zahraničí.

Stavebné práce v tuzemsku boli medziročne vyššie len druhýkrát v tomto roku, aj keď len mierne o 0,5 %. Ich podiel na celkovej stavebnej produkcii predstavoval 90,8 %. Rozhodujúca zložka tuzemskej produkcie - nová výstavba (vrátane modernizácií a rekonštrukcií) v júni zaostávala za minuloročnými júnovými hodnotami o 4,3 % a oproti úrovni pred pandémiou (jún 2019) sa pokles prehĺbil na takmer 25 %. Medziročný rast celého stavebníctva tak podporil rast prác na opravách a údržbe, ktoré boli v porovnaní s júnom 2020 vyššie o 7,7 %. Ale aj táto zložka produkcie ešte zaostávala oproti situácii pred pandémiou a to o 9 % (oproti júnu 2019).

Z hľadiska delenia podľa výrobného zamerania sa medziročne zvýšili práce na budovách o 4,4 %, v poklese boli práce na inžinierskych stavbách o 6 %. Júnový pokles na inžinierskych stavbách, ktoré okrem iného zahŕňajú aj výstavbu diaľnic, bol zatiaľ najmiernejší v tomto roku a rast sa podarilo dosiahnuť len raz - v apríli. Za úrovňou spred dvoch rokov zaostávali obe zložky o dvojcifernú hodnotu.

Štvrtý mesiac po sebe výrazne rástli stavebné práce realizované v zahraničí, júnový nárast oproti vlaňajšiemu júnu o viac ako tretinu (o 35,4 %) prispel k rastu celkovej stavebnej produkcie, aj keď zahraničná produkcia tvorila len približne desatinu z výkonov stavebníctva. Oproti júnu 2019 bola produkcia v zahraničí vyššia o takmer 45 %.

V súhrne za prvý polrok 2021 stavebné práce dosiahli celkový objem 2,218 miliardy eur a boli o 2,7 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka. Polročná bilancia bola súčasne o 8 % nižšia ako v rovnakom období pred dvoma rokmi, teda pred pandémiou. Z domácej produkcie, ktorá sa oproti prvému polroku 2020 znížila o 5,1 %, sa vykonal nižší objem prác najmä na novej výstavbe o 8,9 %. Naopak, práce na opravách a údržbe za celý prvý polrok boli medziročne vyššie o 2,7 %.

18.08.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...