1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stavebná produkcia v apríli medziročne vzrástla o 8,4 %

construction buildingBratislava - Stavebná produkcia v apríli medziročne vzrástla o 8,4 %, o desatinu však stále zaostala za obdobím pred pandémiou. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov bola stavebná produkcia nižšia o 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Výraznejšie vzrástli práce na inžinierskych stavbách ako na budovách, porovnávacia báza pred rokom bola výrazne zasiahnutá prvou vlnou pandémie. Úroveň pred pandémiou prekročili len podielovo menej významné práce v zahraničí, medziročne vzrástli takmer o dve tretiny.

Objem stavebných prác v apríli dosiahol 400,3 milióna eur, oproti rovnakému obdobiu minulého roku sa zvýšil o 8,4 %. Údaje stavebnej produkcie za apríl sa však medziročne porovnávajú s obdobím, keď nastalo výrazné ekonomické spomalenie spojené s prepadom jednotlivých parametrov v rámci radikálnych opatrení počas prvej vlny pandémie. Výkon stavebníctva tak zostal stále približne 5 % pod úrovňou produkcie v rovnakom období pred pandémiou (voči aprílu 2019).

V apríli 2021 sa medziročne zvýšili všetky druhy stavebných aktivít, ale žiadna z nich nedosiahla úroveň apríla spred dvoch rokov. Celkový objem prác na domácom trhu dosiahol 362,1 milióna eur. V porovnaní s aprílom 2020 vzrástli o 4,7 %, zvýšená medziročná aktivita bola viditeľná v oboch zložkách, v novej výstavbe (vrátane modernizácií a rekonštrukcií) o 3,2 %, ako aj v oblasti opravy a údržba o 5,6 %. Obe zložky boli približne o desatinu menej produktívne ako pred dvoma rokmi v apríli.

Z hľadiska výrobného zamerania sa výraznejšie zvýšili práce na inžinierskych stavbách (o 6,7 %), ktoré okrem iného zahŕňajú aj výstavbu diaľnic a druhý mesiac rástli aj práce na výstavbe budov (o 3,8 %). Podielovo významnejšia produkcia na inžinierskych stavbách stále výrazne, o viac ako 15 %, zaostávala za objemami spred dvoch rokov.

Druhý mesiac po sebe rástli aj stavebné aktivity realizované v zahraničí, v apríli výrazne o 62 % a vďaka tomu presiahli aj úroveň apríla spred dvoch rokov. Na celkovej produkcii stavebníctva však práce za hranicami tvoria len desatinový podiel.

V súhrne za štyri mesiace 2021 dosiahla stavebná produkcia objem 1,308 miliardy eur, oproti rovnakému obdobiu roka 2020 klesla o 6,6 %. Znížil sa objem prác na novej výstavbe vrátane modernizácií a rekonštrukcií o 11,3 % (z domácej produkcie tvorili dvojtretinový podiel), pokles prác na opravách a údržbe dosiahol 3,2 %.

18.06.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...