1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stavebná produkcia bola v januári medziročne vyššia o 0,3 %

Indrustrial hall in progresBratislava - Stavebná produkcia realizovaná na Slovensku bola v januári 2022 medziročne vyššia o 0,3 % a jej objem dosiahol hodnotu 283,8 milióna eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola stavebná produkcia o 0,7 % nižšia ako v decembri 2021. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Slovenské stavebníctvo v januári 2022 dosiahlo o niečo vyššiu produkciu ako pred rokom, keď sa však pod vplyvom pandémie radikálne prepadlo. Pozitívny výsledok je dôsledkom extrémneho rastu prác v zahraničí, domáca stavebná produkcia bola nižšia ako vlani.

Podielovo rozhodujúce stavebné práce realizované na Slovensku (tvoria 87,2 % stavebnej produkcie) vykázali v januári 2022 znovu medziročný pokles, a to o 6,7 %. Vývoj na domácom stavebnom trhu bol výsledkom medziročného poklesu, ako v podielovo významnejšej novej výstavbe o 9,5 %, tak aj v opravách a údržbe o 8,8 %.

Z hľadiska výrobného zamerania sa medziročne znížil objem prác, najmä na podielovo menej významných inžinierskych stavbách o 23,4 %. Výstavba na budovách bola nižšia o 0,9 %.

Aj napriek tomu, že výkony za hranicami tvoria len približne 13 % z celkovej stavebnej produkcie, januárovú bilanciu stavebníctva zachránili práve aktivity v zahraničí, kde sa produkcia medziročne viac ako zdvojnásobila (nárast o 105,7 %).

24.03.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...