1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Spoľahlivé utesnenie káblov a potrubí pri vstupe do budov

B1V súčasnosti by ste len veľmi ťažko hľadali budovu, do ktorej by neústili inžinierske siete. Jedná sa o silové alebo telekomunikačné káble, vodovodné, odpadové alebo plynové potrubia.

Skutočnosť, že spoľahlivé utesnenie vstupov z vonkajšej časti do vnútornej je dôležité, zistí väčšina ľudí až vo chvíli, keď do budovy začne prenikať vlhkosť alebo dokonca voda a plyn. Správne utesnenie prechádzajúcich médií pritom predstavuje nielen ochranu majetku, ale aj celej konštrukcie. Vhodné systémové riešenia však nemusia byť vždy zložité a nákladné.

Nejedná sa vždy len o spodnú vodu. Často ide o dažďovú vodu, ktorá nemá možnosť vsiaknuť do zeme cez nepriepustné chodníky alebo o povrchovú vodu, ktorá je k budove privádzaná pieskovým podložím, v ktorom sú káble alebo potrubia uložené. Tesniace systémy sa najčastejšie používajú pri vstupoch káblov a potrubí do budovy cez obvodové steny a podlahy. Výnimkou nie sú ani káblové kanály a servisné alebo vodovodné šachty.

Zement Verbund Rohr ZVR 2Prevláda mylný názor, že stačí utesnenie vstupov káblov a potrubí napríklad montážnou penou. Pena časom stvrdne a začne sa trúsiť, čo vedie ku vzniku netesností. Najlacnejšie riešenie sa potom nakoniec stáva tým najdrahším. Následné škody a náklady na opravy sú niekoľkonásobne vyššie.

Rozlišujeme medzi dvomi základnými typmi stavebných konštrukcií – biela a čierna vaňa. Biela vaňa je monolitická konštrukcia zo špeciálneho vodu prepúšťajúceho betónu. Rizikovými časťami sú práve vstupy káblov, potrubí a ďalších inžinierskych sietí. Ideálnou prípravou otvorov je zabetónovanie pažníc priamo do steny. Pažnice vytvárajú stále kruhové otvory. Môžu byť vyrobené z hrubostenného PVC s cementovým povrchom alebo z vláknitého cementu. Špeciálne povrchy pažníc zabezpečujú dokonalé spojenie s okolitým betónom a tým pádom homogénny spoj s celou konštrukciou.

B2B3Veľmi nevhodné je nahradzovanie pažníc rôznymi druhmi hladkých potrubí. Pri zabetónovaní napr. bežného kanalizačného potrubia dochádza po vychladnutí betónu k odpojovaniu a vzniku trhlín, cez ktoré môže do budovy prenikať voda. Potrubia s tenkou stenou takisto často neudržia svoj kruhový tvar, čím dôjde ku komplikáciám pri následnom utesňovaní káblov a potrubí. Použitie bentonitových pásov takisto nie je vhodným riešením. Pásy sa pri betónovaní často porušia a nezabránia prenikaniu vody do budovy.

Dodatočným spôsobom pre vytvorenie vhodného otvoru pre káble a potrubia je jadrové vŕtanie. Nevýhodou jadrového vŕtania je jeho náročnosť a čiastočné narušenie konštrukcie.

Ďalším typom stavebnej konštrukcie je čierna vaňa. Jedná sa o konštrukciu z materiálov, prepúšťajúcich vodu (napr. bežný betón, tvárnice a pod.). Pri podobných konštrukciách sa nepriepustnosť vody zabezpečuje pomocou rôznych druhou hydroizolácií. Medzi najčastejšie používané patria napr. asfaltové pásy a PVC fólie. Do čiernej vane sa používajú železné alebo nerezové pažnice, fungujúce na princípe pevnej a voľnej príruby. Hydoizolácia je zvieraná práve medzi pevnou a voľnou prírubou, čo zabezpečuje spoľahlivé napojenie na okolitú izoláciu. Tieto pažnice sa dajú použiť jednak pri novej výstavbe, ako aj pri rekonštrukciách.

HRD individuell204Pre dokonalé utesnenie sa do pažnice musia umiestniť vhodné tesnenie, ktoré vyplní priestor medzi pažnicou a prechádzajúcimi médiami. Tesnenie sa môže umiestniť aj priamo do jadrového vŕtania. Tesnenia sa skladajú z prstenca, vyrobeného z odolnej gumy EPDM a z nerezových prítlačných plátov. Pomocou závitov sa prítlačné pláty sťahujú k sebe a vytláčajú gumu jednak do pažnice, ako aj na prechádzajúce médiá, čím sa zaistí spoľahlivé utesnenie celého vstupu.

Ak potrebujete viac informácií, neváhajte nás kontaktovať. Radi Vám poradíme a pomôžeme s výberom najvhodnejšieho riešenia podľa Vašich požiadaviek.

Mgr. Jiří Spurný – www.bettra.sk

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...