1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rusi chcú českú stavebnú firmu PSG poslať do konkurzu, má dlhovať 66,5 mil. eur

construction buildingPraha - Ruská investičná spoločnosť UPUP žiada od českej stavebnej firmy PSG International preplatenie údajného dlhu vo výške 66,5 milióna eur. Podľa UPUP firma PSG čerpala peniaze za neuskutočnené práce na elektrárni Poljarnaja.

Ako uviedol server Euro.cz, spoločnosť PSG mala na projekt výstavby paroplynovej elektrárne Poljarnaja pri meste Salechard čerpať financie Českej exportnej banky (ČEB), na ktoré nemala nárok. Ruský partner UPUP, cez ktorého úver štátnej banky prechádzal, preto žiada vyhlásenie konkurzu na majetok otrokovickej firmy.

Podľa insolvenčného návrhu, ktorý ruská strana podala na pôde Krajského súdu v Brne, poslal investor UPUP na účet PSG 225,4 milióna eur. Stavebná firma ale zrealizovala stavebné a montážne práce, či dodala stavebný materiál v hodnote 158,9 milióna eur.

"Dlžník tak celkovo disponuje finančnými prostriedkami navrhovateľa, ktoré dlžník pri realizácii diela nespotreboval, vo výške 66,5 milióna eur," tvrdí v insolvenčnom návrhu právna zástupkyňa Iva Frömlová, ktorú poveril ruský konkurzný správca Vasilij Ančukov. Aj samotná spoločnosť UPUP je totiž v insolvencii a ruský konkurzný správca zháňa pre ruských veriteľov peniaze.

Projekt ruskej elektrárne skrachoval v roku 2015, keď po 18 mesiacoch prác PSG odstúpila od zmluvy o vybudovaní paroplynového cyklu za 335 miliónov eur. Projekt padol v dôsledku zmrazenia financovania zo strany ČEB, ktorá ruskú stranu obvinila z machinácií s peniazmi. Škodu bude musieť podľa všetkého uhradiť štátna zaisťovňa EGAP. Za oživenie krachujúceho podniku loboval aj český prezident Miloš Zeman, ale neúspešne.

20.04.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...