1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast slovenského stavebníctva sa bude pravdepodobne spomaľovať

building houses ConstructionBratislava – Rast stavebníctva na Slovensku sa bude v najbližšom období pravdepodobne spomaľovať. V roku 2019 by malo vzrásť v priemere o 2,4 %, pričom odhad do budúceho roka predstavuje mierny rast 0,6 %.

Vyplýva to z analýzy spoločnosti Euler Hermes, ktorá o tom informovala médiá. Zameriava sa aj na hodnotenia rizika, bonity, záruk a inkasa pohľadávok.

Vývoj hrubého domáceho produktu (HDP) v Európskej únii podľa združenia Euroconstruct dosiahol svoj najvýraznejší nárast v roku 2017 a v nasledujúcich rokoch sa predpokladá jeho spomalenie. Tento vývoj sa tak odrazí aj na znížení rastu stavebnej produkcie. "V stredno- až dlhodobom horizonte možno očakávať výraznejší pokles stavebných aktivít, čo súvisí s makroekonomickým vývojom, drahším financovaním a rizikami prítomnými v globálnej ekonomike," konštatuje riaditeľ oddelenia rizík tejto spoločnosti na Slovensku Martin Bak.

Experti sú podľa nej presvedčení, že stavebníctvo je jedným z rozhodujúcich odvetví slovenskej ekonomiky. Najväčší podiel na produkcii majú malé podniky do 49 zamestnancov a živnostníci. Realizácia stavieb a budov je dôležitou súčasťou tvorby hrubého fixného kapitálu v celom hospodárstve. Podiel stavebníctva na tvorbe HDP je približne 7 %, pričom sektor vytvoril približne 7,7 % z celkovej pridanej hodnoty a zamestnáva približne 6,9 % pracovnej sily, konštatuje spoločnosť.

Pozitívom je, že v roku 2018 narástli tržby stavebných spoločností v porovnaní s predošlým rokom o 10,8 %. Zároveň však platí, že im stúpli náklady na prácu o 15 % a náklady na materiál o 13 %. "Hoci si stavebné spoločnosti tento cenový vývoj premietnu do koncových cien, vzhľadom na konkurenčnú povahu trhu môžu mať tieto zvýšené náklady negatívny vplyv na ich ziskovosť," pripomenul riaditeľ oddelenia rizík Bak.

27.05.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...