1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Po januárovom raste stavebná produkcia v eurozóne vo februári klesla o 1,5 %

Zeriav1Luxemburg - Stavebná produkcia v eurozóne sa po januárovom raste vrátila k poklesu. Poukázal na to predbežný odhad štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Obrat oproti januárovému rastu zaznamenala stavebná produkcia aj v celej Európskej únii.

Ako informoval Eurostat, produkcia v stavebníctve eurozóny upravená o sezónne vplyvy klesla vo februári medzimesačne o 1,5 %. V celej Európskej únii zaznamenala pokles o 1 %. Na porovnanie, v januári stavebná produkcia v eurozóne vzrástla o 4 % a v širšej EÚ o 3,4 %.

Pod pokles sa podpísali pozemné stavby aj oblasť inžinierskych stavieb. V prvom prípade klesla produkcia v eurozóne o 1,4 %, pri inžinierskych stavbách o 1,6 %. V EÚ klesla produkcia v oblasti inžinierskych stavieb o 1 % a pozemných stavieb o 0,9 %.

Z jednotlivých štátov EÚ najvýraznejšie stavebná produkcia klesla medzimesačne v Rumunsku (-4,6 %), Holandsku (-2,4 %) a Belgicku (-2,2 %). Naopak, najvýraznejšie sa zvýšila v Slovinsku (6,8 %), Maďarsku (6,2 %) a Poľsku (3,2 %). Na Slovensku produkcia v stavebníctve vzrástla o 1,4 %.

Medziročne stavebná výroba klesla v eurozóne aj EÚ rovnako o 0,9 %. Z jednotlivých členských štátov najviac klesla vo Švédsku (-8 %), v Španielsku (-7,2 %) a Belgicku (-4,4 %). Najvyšší rast zaznamenali Rumunsko (25,7 %), Slovinsko (9 %) a Slovensko, kde sa stavebná produkcia zvýšila o 8,4 %.

24.04.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...