1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nálada v americkom stavebnom sektore pokračuje v raste

house construction1Washington - Nálada v americkom stavebnom sektore sa v apríli zlepšila, už štvrtý mesiac po sebe. Prispelo k tomu zníženie cien starších domov a pokles úrokových sadzieb na hypotékach, čo zvýšilo dopyt.

Problémom však naďalej zostáva nedostatok stavebných materiálov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje Národnej asociácie staviteľov domov (NAHB) a banky Wells Fargo.

Index dôvery amerických stavbárov zostavovaný NAHB a bankou Wells Fargo vzrástol v apríli na 45 bodov z marcovej hodnoty 44 bodov. Výsledky sú tak mierne lepšie, než sa čakalo, keďže ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali zotrvanie indexu na marcovej úrovni.

Predaj nových domov v USA vzrástol tri mesiace po sebe, k čomu prispel aj pokles úrokových sadzieb hypoték. Podľa hypotekárnej agentúry Freddie Mac klesla priemerná sadzba pri 30-ročných hypotékach v minulom týždni na 6,27 % z maxima na úrovni 7,08 % začiatkom novembra.

Celkový index podporili najmä dva podindexy. Čiastkový index, ktorý meria súčasné podmienky predaja, vzrástol v apríli o dva body na 51 bodov. Index poukazujúci na očakávania predaja v najbližších šiestich mesiacoch sa zvýšil zo 47 na 50 bodov. V obidvoch prípadoch tak index prekonal hranicu 50 bodov prvýkrát od júna minulého roka. Avšak čiastkový index hodnotiaci záujem perspektívnych kupcov zotrval na pôvodnej úrovni 31 bodov.

26.04.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...