1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Mesto Prešov začína s rekonštrukciou Jarkovej ulice v historickom centre

square workersPrešov – Mesto Prešov začína v týchto dňoch s rekonštrukciou Jarkovej ulice v historickom centre mesta. Ako TASR informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, pribudnú tam zeleň, moderné architektonické prvky i parkovacie miesta.

"Ulica, ktorá neodmysliteľne patrí do historického centra Prešova, bola niekoľko rokov vo veľmi zlom technickom stave a jej obnova prinesie omnoho väčší komfort vodičom aj chodcom. Pridaním zelených prvkov, nového osvetlenia a lavičiek sa toto frekventované verejné priestranstvo navyše zatraktívni a vytvorí nové možnosti oddychu nielen pre Prešovčanov, ale aj pre všetkých návštevníkov mesta," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Vzhľadom na to, že ide o kľúčovú investíciu, sa mesto podľa Tomeka rozhodlo začať s jej realizáciou aj napriek súčasnej zložitej ekonomickej situácii.

"Aj v tomto prípade mesto hľadalo riešenia, ako znížiť náklady na rekonštrukciu. Konečná cena dosiahnutá v dražbe je takmer o milión eur nižšia, ako sa pôvodne predpokladalo. Zhotoviteľ zrealizuje celú rekonštrukciu približne za tri milióny eur bez DPH, pričom predpokladaná hodnota zákazky bola 3.950.000 eur bez DPH," povedal Tomek.

Jarková ulica sa nachádza priamo v pamiatkovej rezervácii mesta Prešov. V súčasnosti slúži najmä dopravnej obsluhe a sprístupňuje objekty zástavby Hlavnej ulice. Okrem toho sa tam pohybuje aj množstvo chodcov. Hlavným cieľom rekonštrukcie je podľa Tomeka zachovať jej historickú urbanistickú štruktúru ako súčasti pamiatkovej rezervácie, a zároveň z nej urobiť spoločensky atraktívny priestor v centre mesta.

"Rekonštrukciu Jarkovej ulice bude realizovať spoločnosť Unistav Prešov v dvoch fázach. Najprv sa bude rekonštruovať západná, po nej východná strana ulice, a to od križovatky s Weberovou ulicou až po križovatku s Hlavnou ulicou. Na jednotlivých pracovných stanovištiach bude od začiatku mája až do zimy pracovať približne 50 pracovníkov," spresnil Tomek.

Ako povedal, spomenutá ulica má slúžiť prioritne chodcom. "V snahe vytvoriť pre nich vyššiu bezpečnosť preto bola navrhnutá maximálna povolená rýchlosť 30 kilometrov za hodinu. Samozrejmosťou sú aj chodníky po oboch stranách. Postupne tam pribudnú lavičky, kockové taburetky, odpadkové koše, výsadbové misy, stojany na bicykle, ako aj fontánka s pitnou vodou," priblížil Tomek s tým, že rekonštrukciou sa v centre mesta vytvorí viac ako 80 parkovacích miest.

Namiesto poškodených a suchých stromov a ich pňov tam bude vysadených 47 kusov nových stromov - hrabov obyčajných.

27.04.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...