1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Dánsko-nemecký tunel sa omeškáva, Dánsko však projekt nezruší

tunel 1Kodaň/Kiel - Dánsky minister financií Claus Hjort Frederiksen dementoval správy médií, že Dánsko sa pravdepodobne vzdá projektu výstavby tunela medzi dánskym ostrovom Lolland a nemeckým ostrovom Fehmarn.

"Zistil som, že v tlači sa objavili špekulácie o Fehmarnskom spojení. Na to neexistuje jediný dôvod," povedal minister dánskej tlačovej agentúre Ritzau. "Vláda, samozrejme, neplánuje projekt zrušiť."

Pôvodné plány počítali s dokončením 19-kilometrového tunela v roku 2021, medzičasom sa termín presunul na rok 2024. V skutočnosti sa však môže dokončenie ešte viac posunúť. Pri plánovaní musia schvaľovacie úrady zohľadniť 3100 pripomienok, z čoho z dánskej strany pochádza len 30. Podľa nemeckých úradov môže dôjsť k podstatným zmenám v projekte z hľadiska ochrany prírody a životného prostredia.

Výstavbu tunela financuje iba Dánsko a posledný odhad nákladov hovoril o sume 7,4 miliardy eur. Nemecko musí zaplatiť len pripojenie tunela na vlastnom území, čo by podľa spolkového ministerstva dopravy malo stáť 2,2 miliardy eur.

03.09.2015 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...