1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čína plánuje v Brazílii investície na infraštruktúrne projekty za 50 mld. USD

Railway 1Peking - Čína plánuje poskytnúť investície na infraštruktúrne projekty v Brazílii za 50 miliárd USD (43,79 miliardy eur). Uviedol to portál BBC.

Ako dodal, dohodu o vytvorení fondu, z ktorého sa projekty budú financovať, by mali podpísať banky z oboch krajín na budúci týždeň počas návštevy čínskeho premiéra Li Kche-čchianga v Brazílii. Čínsky predseda vlády okrem toho navštívi aj Kolumbiu, Peru a Čile.

Peniaze by mali smerovať napríklad do výstavby železničného prepojenia atlantického pobrežia Brazílie s tichomorským pobrežím Peru, čo zníži náklady Brazílie na export do Číny. Okrem toho by sa investície mali využiť na zafinancovanie spoločného podniku na produkciu ocele, ako aj na investície do energetiky, prístavov a do výroby autokomponentov.

Brazília patrila v minulosti k jednej z najrýchlejšie rastúcich ekonomík na svete, v ostatných piatich rokoch však zaznamenáva problémy. Nálady verejnosti zhoršil aj korupčný škandál okolo štátnej ropnej spoločnosti Petrobras, do ktorého je zapletených viacero politikov a vysoko postavených úradníkov.

Plánovaná investičná dohoda medzi Brazíliou a Čínou je súčasťou väčšieho investičného balíka, ktorý Peking plánuje ponúknuť krajinám Latinskej Ameriky. Ako v januári tohto roka uviedol čínsky prezident Si Ťin-pching, Čína plánuje investovať v Latinskej Amerike v nasledujúcich 10 rokoch asi 250 miliárd USD.

21.05.2015 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...