1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita v nemeckom stavebnom sektore sa v marci prudko znížila

Zeriav1Berlín - Aktivita v nemeckom stavebnom sektore sa v marci znížila najprudšie za sedem rokov. Pokles pritom zaznamenali všetky podskupiny tohto odvetvia. Firmy zredukovali aj pracovné miesta v dôsledku slabšieho dopytu po vypuknutí pandémie nového koronavírusu.

Ukázali to výsledky prieskumu spoločnosti IHS Markit.

Podľa týchto údajov sa index nákupných manažérov (PMI) z nemeckého stavebného sektora po očistení od sezónnych vplyvov v marci znížil na 42 bodov z februárového 25-mesačného maxima 55,8 bodu. Hodnota indexu menšia ako 50 bodov signalizuje, že aktivita v danom odvetví nerastie, ale klesá. Marcový pokles nemeckého stavebníctva je prvý po siedmich mesiacoch rastu.

Prieskum ďalej ukázal, že aktivita v oblasti bytovej výstavby sa v marci znížila najviac od roku 2013. A v prípade komerčnej výstavby bola najslabšia za osem rokov. Nové objednávky klesli v marci najstrmšie od februára 2010 a zamestnanosť v stavebníctve sa znížila  najviac od decembra 2010.

Aj očakávania podnikateľov v tomto odvetví sa prudko zhoršili, najviac v 20-ročnej histórii prieskumov a najstrmšie od pádu spoločnosti Lehman Brothers na jeseň 2008. To signalizuje, že stavbári neočakávajú rýchle oživenie a firmy začali znižovať počet zamestnancov, prvýkrát takmer za päť rokov, uviedol ekonóm IHS Markit Phil Smith.

14.04.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...