1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita v britskom stavebníctve klesla v júni najvýraznejšie za vyše 10 rokov

construction workersLondýn - Aktivita v britskom stavebnom sektore zaznamenala minulý mesiac najvýraznejší pokles za vyše 10 rokov. Oznámila to v utorok spoločnosť IHS Markit, podľa ktorej je za tým neistota spojená s blížiacim sa brexitom.

Index nákupných manažérov IHS Markit a logistického inštitútu CIPS klesol v júni na 43,1 bodu zo 48,6 bodu v máji. Ekonómovia očakávali, že index vzrastie, a to na 49,2 bodu.

Výsledok znamená, že pokles v sektore sa namiesto jeho zmiernenia ešte viac prehĺbil. Rast od poklesu totiž oddeľuje hranica 50 bodov. Za posledných päť mesiacov bol index pod 50-bodovou hranicou celkovo štyrikrát. Najnovší údaj predstavuje najvýraznejší pokles aktivity v stavebnom sektore od apríla 2009.

Pod prehĺbenie poklesu sa podpísali všetky tri oblasti. Aktivita v oblasti komerčných stavieb (sklady, obchody, kancelárske priestory) klesla šiesty mesiac po sebe, pričom v ostatnom mesiaci bol pokles najvýraznejší za 9,5 roka. V oblasti bytovej výstavby dosiahol pokles najvýraznejšie tempo za posledné tri roky a v oblasti inžinierskych stavieb bol pokles aktivity v mesiaci jún najväčší od októbra 2009.

09.07.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...