1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Železiarne Podbrezová stavajú na halách slnečnú elektráreň, najväčšiu v SR

zeleziarne podbrezova 3 14Podbrezová - V areáli nového závodu Železiarní Podbrezová (ŽP) vznikne nová strešná fotovoltická elektráreň s predpokladanou celkovou investíciou tri milióny eur. ŽP o tom informujú v podnikových novinách.

V prvej fáze bude lokálny zdroj elektrickej energie inštalovaný na streche výrobnej haly ťahárne rúr, pričom bude použitých viac ako 6700 kusov fotovoltických panelov. Predpokladaná maximálna ročná výroba elektrickej energie bude dosahovať hranicu 3750 megawatthodín. "V ďalších fázach budú fotovoltické panely inštalované na strechách mechanickej dielne a skladu zásobovania, čím sa ročná výroba elektrickej energie ešte zvýši," uvádzajú ŽP.

Projekt bude realizovať spoločnosť TESLA Blue Planet, pričom prípravné práce sa už začali a prvá fáza by mala byť ukončená do konca tohto roka.

Projekt fotovoltickej elektrárne je prvým z krokov v modernizácii energetiky v ŽP a príprave ďalších energetických projektov. Železiarne budú investíciu financovať z vlastných zdrojov.

Nová priemyselná fotovoltická elektráreň bude najväčšia podobného typu na Slovensku. Okrem zníženia závislosti od dodávanej energie je to ďalší krok smerom k zvyšovaniu kvality životného prostredia. Keďže solárna energia neprodukuje emisie, ŽP ročne ušetrí až 432 ton oxidu uhličitého (CO2).

ŽP sa už desaťročia spoliehajú pri výrobe energie aj na malé vodné elektrárne. Prevádzkujú ich päť s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 5300 kilowattov, pričom najvýkonnejšia je v Jasení. Vo výrobnej sfére fabriky produkujú takto až desatinu energie potrebnej pre výrobný proces.

Spoločnosť pri napĺňaní svojich cieľov v oblasti znižovania produkcie emisií CO2 preinvestovala od roku 1990 s týmto cieľom z vlastných zdrojov takmer 69 miliónov eur.

02.11.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...