1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Z výsledkov a.s. JAVYS,Transpetrol a ST nevyplýva potreba ich privatizácie

Bratislava 19. januára (TASR) - V pôsobnosti Ministerstva hospodárstva (MH) SR sú dve akciové spoločnosti so 100-% majetkovou účasťou štátu - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), a. s., Bratislava, a Transpetrol, a. s., Bratislava - a jedna spoločnosť Slovak Telekom (ST), a. s., v ktorej má rezort hospodárstva 34-% podiel.

"Všetky spoločnosti vykazujú dlhodobo kladný hospodársky výsledok a pozitívnu výnosnosť kapitálu. Každoročne vyplácajú dividendy do štátneho rozpočtu, okrem spoločnosti Transpetrol. Z výsledkov uvedených spoločností nevyplýva jednoznačná potreba ich privatizácie," konštatuje rezort hospodárstva v Správe o fungovaní spoločností s majetkovou účasťou štátu, vrátane návrhu na privatizáciu konkrétnych spoločností, ktorú na svojej dnešnej schôdzi prerokovala a vzala na vedomie vláda SR.
Prípadná privatizácia JAVYS, a. s., Bratislava, by podľa MH SR musela byť veľmi citlivo zvážená predovšetkým vzhľadom na charakter aktivít, ktoré spoločnosť realizuje v súvislosti s vyraďovaním jadrových zariadení a nakladaním s rádioaktívnym odpadom. S určitosťou možno predpokladať, že by časť aktív a aktivít spoločnosti musela zostať v rukách štátom vlastnenej spoločnosti, a to či už z dôvodov legislatívnych, alebo bezpečnostných.
V prípade a. s. Transpetrol Ministerstvo hospodárstva SR "v súčasnosti neuvažuje o odpredaji časti alebo celého podniku, túto alternatívu je však možné v budúcnosti analyzovať a prehodnotiť".
Firma Slovak Telekom, a. s., ako spoločnosť s charakterom prirodzeného monopolu v SR podľa MH SR toto postavenie v posledných rokoch reálne stratila vzhľadom na vývoj na telekomunikačných trhoch, kde pôsobia ďalší dvaja medzinárodní operátori.
"V súčasnosti sa u ST nepredpokladá pozitívny vývoj ziskovosti, a teda ani očakávaných dividend. V prípade odpredaja celého podielu slovenského akcionára, teda podielu MH SR a FNM SR, ministerstvo hospodárstva odporúča časť akcií ST predať strategickému investorovi a časť prostredníctvom kapitálového trhu," uvádza sa v správe rezortu hospodárstva.

(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...