1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Vývoz švajčiarskych hodiniek vzrástol v máji na vyše 4-ročné maximum

watches factoryBern - Vývoz švajčiarskych hodiniek zaznamenal v máji najvýraznejší rast za viac než štyri roky. Prispel k tomu najmä zvýšený dopyt zo strany Číny, čo pomohlo vykompenzovať pokračujúci pokles záujmu v Spojených štátoch.

Ako uviedla Federácia švajčiarskych výrobcov hodiniek, hodnota exportu dosiahla minulý mesiac 1,7 miliardy švajčiarskych frankov (1,57 miliardy eur). Oproti rovnakému mesiacu minulého roka to znamená rast približne o 9 %.

Výrazne sa zvýšil najmä vývoz do pevninskej Číny, až o 34 %. Bol to tretí mesiac po sebe, čo rast exportu do najväčšej ázijskej ekonomiky vzrástol o vyše 30 %. Vzrástol aj vývoz do Hongkongu, konkrétne o 18 %.

Najnovšie údaje naznačujú, že švajčiarsky hodinársky priemysel, na ktorý v minulých rokoch vplýval slabší dopyt v Číne a menší počet turistov v Európe, má pravdepodobne najhoršie za sebou. Pre Švajčiarsko je to dobrá správa, keďže hodinky patria ku kľúčovým vývozným artiklom krajiny. Práve zotavenie dopytu v Ázii pomohlo vykompenzovať ďalší pokles dopytu zo strany USA. Vývoz hodiniek do Spojených štátov klesol v máji o 1,1 %. Za posledný rok tak export do tejto krajiny zaznamenal pokles už v ôsmich mesiacoch.

28.06.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...