1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tabakové firmy Philip Morris International a Altria Group rokujú o fúzii

cigaretteNew York - Americké tabakové spoločnosti Philip Morris International a Altria Group rokujú o fúzii. Je tak možné, že po vyše desaťročí, čo sa Philip Morris odčlenil od Altrie, sa obe firmy opäť spoja.

Vznikol by tak obrí koncern s trhovou hodnotou vyše 200 miliárd USD (180,12 miliardy eur).

Viacerí analytici už dlhšie špekulovali, že Philip Morris International a Altria Group sa opätovne zlúčia. V roku 2008 sa firma od Altrie odčlenila, pričom pod Altriou zostala divízia Philip Morris USA.

Fúzia by firmám umožnila lepšie si poradiť s klesajúcim predajom klasických cigariet a zároveň umožniť firmám diverzifikovať svoju produkciu viac smerom k elektronickým cigaretám a iným produktom, ako je napríklad nahrievaný tabak. Lídrom na trhu s týmto produktom je práve Philip Morris. Altria Group zasa kontroluje 35-percentný podiel v spoločnosti Juul Labs, ktorá vedie v produkcii e-cigariet.

Zatiaľ čo predaj klasických cigariet vlani klesol o 4,5 %, trh s elektronickými cigaretami rastie. V minulom roku dosiahol trh s týmito cigaretami 11 miliárd USD a firma pre prieskum trhu Mordor Intelligence očakáva, že v najbližších piatich rokoch bude rásť vyše 8-percentným tempom ročne.

Spoločnosti však dodali, že rokovania ešte neznamenajú, že k fúzii skutočne dôjde. V prípade, že sa firmy nakoniec dohodnú, budú potrebovať ešte súhlas správnych rád, akcionárov a regulačných úradov a splniť budú musieť ešte aj ďalšie podmienky.

12.09.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...