1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Strata Thyssenkrupp v 2. štvrťroku klesla

thyssenkruppEssen - Nemecký priemyselný gigant Thyssenkrupp vykázal za 2. štvrťrok finančného roka 2020/21 menšiu stratu ako v predchádzajúcom roku vďaka silnému dopytu z Číny. Zlepšil tiež svoju prognózu príjmov za celý rok do konca septembra 2021.

Skupina so sídlom v Essene, ktorá prechádza bolestivou reštrukturalizáciou, vykázala za tri mesiace do konca marca 2021 čistú stratu 211 miliónov eur po strate 948 miliónov eur za rovnaké obdobie minulého roka.

Konglomerát, ktorý zamestnáva približne 100.000 ľudí, minulý rok predal svoju lukratívnu divíziu výťahov na financovanie plánu obratu, ktorý zahŕňa zrušenie 11.000 pracovných miest.

Vypuknutie pandémie nového koronavírusu zhoršilo ťažkosti Thyssenkrupp. V predchádzajúcom fiškálnom roku 2019/20 sa prepadol hlboko do mínusu. Prispeli k tomu aj blokády, pre ktoré sa zastavila aktivita jeho obchodných zastupiteľstiev a na čas aj výroba v továrňach po celom svete.

Skupina však uviedla, že ekonomická aktivita sa v závere roka 2020 zvýšila. Konglomerát zaznamenal silný dopyt po automobilových súčiastkach a priemyselných komponentoch používaných pri výrobe veternej energie, najmä v Číne a v Nemecku.

Podľa Thyssenkrupp toto oživenie, ktoré sa začalo v 1. štvrťroku jeho finančného roka (október-december), pokračuje a jeho motorom je najmä dopyt v Číne.

Po započítaní nákladov na reštrukturalizáciu však skupina aj v tomto roku očakáva čistú stratu niekoľko stoviek miliónov eur.

Predpovedá tiež, že tržby stúpnu „o nízke dvojciferné percento“ namiesto o jednociferné v predchádzajúcom odhade, budú však naďalej výrazne pod úrovňou pred pandémiou.

18.05.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...