1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Štát poskytne tento rok HBP pomoc na uzatváranie baní vo výške 11,7 milióna eur

eurosPrievidza/Bratislava - Štát poskytne Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP) finančnú pomoc na uľahčenie uzatvorenia baní neschopných konkurencie. Vyplýva to zo zmluvy, ktorú podpísala spoločnosť s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR v polovici júla. Zo štátneho rozpočtu pôjde pre firmu v tomto roku 11.758.680 eur.

TASR o tom v stredu informovala tlačová hovorkyňa spoločnosti Adriana Siváková. Spoločnosť bude z dotácie hradiť mimoriadne výdavky, ktoré nesúvisia s jej bežnou prevádzkou. "Pôjde o mimoriadne výdavky na pracovníkov, ktorí prišli alebo prichádzajú o svoje zamestnanie a podpovrchové bezpečnostné práce, vyplývajúce zo zatvorenia uhoľných výrobných jednotiek," konkretizovala Siváková.

Finančnú pomoc využije firma aj na odôvodnené náklady súvisiace s asanáciou bývalých uhoľných ťažobných lokalít a náklady na rekultiváciu povrchu. Účelom poskytnutia dotácie je pokrytie mimoriadnych nákladov, ktoré sú spojené s uzatváraním uhoľných výrobných jednotiek 12. ťažobného poľa bane Handlová, 7. ťažobného poľa bane Nováky, 11. ťažobného poľa bane Nováky, povrchových objektov centrálneho závodu baňa Nováky II v katastrálnom území Sebedražia a povrchových objektov centrálneho závodu baňa Handlová.

"Práce na uzatváraní uhoľných výrobných jednotiek realizujú bane kontinuálne od začiatku tohto roka a nadväzujú na už uskutočnené práce z rokov 2019 až 2021," doplnila tlačová hovorkyňa. Zamestnancom, s ktorými bane rozväzujú pracovný pomer z organizačných dôvodov v priamej súvislosti s vládou vyhláseným útlmovým programom, vypláca podľa nej firma odstupné, prípadne aj odchodné v zmysle Zákonníka práce a platnej kolektívnej zmluvy. Štátnu pomoc notifikovala a schválila Európska komisia v novembri 2019 podľa pravidiel štátnej pomoci Európskej únie.

15.08.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...