1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Spoločný podnik Chevronu v Kazachstane investuje do ropy do 20 mld. USD

Astana - Spoločný podnik amerického ropného gigantu Chevron v Kazachstane Tengizchevroil plánuje do roku 2016 investovať až okolo 20 miliárd USD (14,20 miliardy eur) do zvýšenia produkcie ropy o takmer 40 %.

Oznámil to dnes zástupca výkonného riaditeľa spoločného podniku Anuarbek Džakijev.

Tengizchevroil, ktorý je najväčším producentom ropy v Kazachstane, uvažuje o úvere na zafinancovanie 5-ročného projektu s cieľom zvýšiť ťažbu ropy na 36 miliónov ton ročne. "Čísla sú predbežné a očakáva sa, že by sa mohli pohybovať od 15 do 20 miliárd USD," povedal Džakijev v súvislosti s rozsahom investície. "Čo sa týka financovania, uvažujeme nad niekoľkými možnosťami, medzi nimi aj nad úverom," dodal.

Tengizchevroil vyťažil minulý rok 25,9 milióna ton ropy, čo denne predstavuje približne 567.000 barelov (1 barel = 159 litrov). Oproti roku 2009 to znamenalo rast o 15 %. Firma Chevron je najväčším akcionárom v konzorciu, ktoré prevádzkuje bohaté ložisko Tengiz na západe Kazachstanu. Ďalšími akcionármi sú americká spoločnosť ExxonMobil, kazašská ropno-plynárenská firma KazMunaiGas a ruská spoločnosť Lukoil.

Kazachstan dokázal za posledné desaťročie zvýšiť produkciu ropy na dvojnásobok pôvodného objemu a stať sa po Rusku druhým najväčším producentom komodity v bývalom Sovietskom zväze. Krajina vyprodukovala minulý rok 79,5 milióna ton ropy a plynového kondenzátu, o 4 % viac ako v roku 2009. Ambíciou Kazachstanu je zvýšiť produkciu do roku 2015 na 100 miliónov ton a do ďalších piatich rokov na 130 miliónov ton.

16.06.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...