1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rebríček výskumno-technologických centier vedie Londýn

electrotechnic factoryBratislava - Hlavné mesto Veľkej Británie bolo vyhodnotené ako najväčšie centrum výskumno-technologických prevádzok v regióne Európy, stredného východu a Afriky. Uvádza to štúdia medzinárodnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.

Rebríček zahŕňa hlavné mestá a mestské centrá biznisu, v ktorých je viac ako 70.000 ľudí zamestnaných v technologickom rozvoji.

Pozícia Londýna je čiastočne daná tým, že je schopný prilákať mladých talentovaných ľudí. Priemerná zamestnanosť v oblasti informačných a komunikačných technológií tu vzrástla od roku 2008 o 20 %, čo je v porovnaní s priemerom Európskej únie (EÚ) viac ako 2,5-násobok.

V rebríčku veľkých technologických centier je na druhom mieste Madrid (Španielsko), na treťom Dublin (Írsko) a štvrtom Budapešť (Maďarsko). Medzi stredne veľkými technologickými oblasťami dominuje Povodie Temže (Veľká Británia), Oslo (Nórsko) a Bazilej (Švajčiarsko), medzi menšími rastúcimi technologickými centrami sú to Derby-Nottingham (Veľká Británia), Florencia (Taliansko) a Krakov (Poľsko).

Hlavné mesto Bratislava je šiestym najprosperujúcejším regiónom EÚ z hľadiska výšky HDP na obyvateľa. Aj preto sa stáva zaujímavou lokalitou s veľkým potenciálom pre príchod projektov z oblasti výskumu a vývoja (R&D), tvrdia šéf oddelenia priemyselných nehnuteľností konzultačno-realitnej spoločnosti CBRE na Slovensku Martin Varačka a generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Róbert Šimončič.  

Bratislava je úspešnou lokalitou strednej a východnej Európy pre centrá zdieľaných služieb a má veľký potenciál pritiahnuť projekty z oblasti R&D. „Už dnes registrujeme silný záujem  novo prichádzajúcich, aj etablovaných spoločností o nastavenie operatívy v regionálnych mestách s vidinou potenciálu aktívnej spolupráce s univerzitami a absolventmi," priblížil Varačka.

Šéf SARIO spomenul najmä oblasť automobilového priemyslu. „Čoraz viac dodávateľov otvára technologické centrá naprieč Slovenskom, ktoré sú budované na základe silnej inžinierskej základne našej krajiny,“ konštatoval s tým, že spoločnosti ako Adient, Yanfeng či Continental založili v SR významné technologické centrá, ktoré riadia vývoj produktov daných značiek v globálnom meradle. To platí aj pre koncové výrobky v strojárstve alebo elektrotechnickom priemysle.

Dodal, že SARIO proaktívne vyhľadáva príležitosti pre investície s pridanou hodnotou a rozširuje portfólio služieb na podporu rozvoja takýchto investícií.

Varačka poukázal na to, že niektoré spoločnosti sa už rozhodli opustiť slovenský trh, ktorý sa v súčasnosti mení z jednoduchej výroby na služby pridanej hodnoty, vysoko kvalitnú, precíznu výrobu či výskum a vývoj. Ďalšie firmy to však vidia práve ako príležitosť a ich príchod bude pokračovať, uzatvára správa CBRE.

15.10.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...