1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Pandora prestane používať diamanty z ťažby a vymení ich za umelé

pandoraKodaň - Dánsky výrobca a predajca šperkov Pandora, ktorý pôsobí aj na slovenskom trhu, prestane používať diamanty z ťažby a zameria sa na dostupnejšie a udržateľnejšie drahokamy vyrobené v laboratóriu.

„Diamanty sú nielen večné, ale tiež pre všetkých,“ vyhlásil generálny riaditeľ Pandory Alexander Lacik pri prezentácii novej kolekcie šperkov s umelými kameňmi.

Pandora, ktorá v minulom roku vyrobila 85 miliónov šperkov a predala 50.000 diamantov, si dala za cieľ „transformovať trh s diamantovými šperkmi cenovo dostupnými a udržateľne vytvorenými produktmi“.

Čoraz väčšia akceptácia umelých diamantov tzv. miléniami, ktoré sú nielen lacnejšie, ale zaručene nepochádzajú z konfliktných zón, už podnietila aj ďalšie firmy ako De Beers, aby sa prestali vyhýbať syntetickým drahokamom v šperkoch.

Ceny umelých diamantov klesli po zmene postoja De Beers za uplynulé dva roky a v súčasnosti sú až 10-krát lacnejšie ako vyťažené prírodné diamanty, uvádza sa v správe spoločnosti Bain & Company.

Nová kolekcia Pandory s umelými diamantmi bude uvedená na trh najprv v Británii a na ďalších kľúčových trhoch bude k dispozícii na budúci rok.

Pandora očakáva, že trh s diamantmi bude ďalej rásť. Chce používať kamene vyrobené s pomocou technológie, pri ktorej sa zmes uhľovodíkových plynov zahrieva na 800 stupňov Celzia, čo urýchľuje dopad atómov uhlíka na malé "semienko" diamantu a ich usadzovanie vrstvu po vrstve.

Pandora doteraz kupovala vyťažené diamanty od spoločnosti KGK Diamonds. Laboratórne kamene chce získavať od dodávateľov v Európe a Severnej Amerike. Šperky s prírodnými diamantmi, ktoré sa už nachádzajú v jej obchodoch, sa budú ďalej predávať.

Odporcovia prírodných diamantov tvrdia, že ich ťažba spôsobuje škody na životnom prostredí a tzv. krvavé diamanty pomáhajú financovať konflikty.

Práve tieto fakty vrhajú tiene na svetový trh s klenotmi. Na vyriešenie týchto problémov začala klenotnícka spoločnosť Tiffany & Co. v minulom roku poskytovať klientom detaily o pôvode a registrácii diamantov, ktoré mapujú ich cestu až k bani.

Rozhodnutie Pandory vyhnúť sa vyťaženým diamantom prišlo necelý rok po tom, ako sa zaviazala, že sa nebude vo svojich šperkoch spoliehať na novovyťažené zlato a striebro. Do roku 2025 bude celá jej výroba využívať iba recyklované drahé kovy ako súčasť plánu, ktorý zabezpečí, že jej operácie budú do štyroch rokov uhlíkovo neutrálne.

17.05.2021 TASR

 

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...