1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Lego zaznamenalo vlani pokles tržieb aj zisku

lego logoKodaň - Dánska spoločnosť Lego zaznamenala vlani pokles predaja, prvýkrát od roku 2004. A jej zisk sa preto znížil. Dôvodom slabších výsledkov výrobcu známej stavebnice boli problémy na trhoch v Európe a Severnej Amerike.

A tiež likvidácia nadbytočných skladových zásob.

Lego by mohlo čeliť najväčšej skúške od začiatku milénia, keď sa jeho rast po viac ako desiatich rokoch náhle zastavil.

Podľa najnovších údajov sa tržby výrobcu známych plastových kociek v roku 2017 znížili o 7,7 % na 35 miliárd dánskych korún (4,7 miliardy eur). Na porovnanie, v roku 2016 stúpli o 6 % a v roku 2015 vzrástli až o 25 %.

No zatiaľ čo na trhoch v Severnej Amerike a Európe mala spoločnosť vlani problémy s predajom, jej tržby v Číne výrazne rástli, o vysoké dvojciferné čísla.

Tento výsledok podčiarkuje výzvu, pred ktorou stojí nový generálny riaditeľ Niels B. Christiansen. Do funkcie nastúpil vlani v októbri, krátko po tom, ako spoločnosť oznámila svoj prvý pokles predaja za 13 rokov.

Z hospodárskych výsledkov ďalej vyplýva, že čistý zisk Lega minulý rok klesol na 7,81 miliardy DKK z 9,44 miliardy DKK v roku 2016, zatiaľ čo jeho prevádzkový zisk sa znížil o 17 % na 10,36 miliardy DKK.

"Rok 2017 bol náročný rok a celkovo sme s finančnými výsledkami spokojní," povedal Christiansen. Dodal, že už na konci minulého roka bola spoločnosť v lepšej pozícii. V decembri totiž zaznamenala nárast tržieb na siedmich z 12 najväčších trhov. A do roku 2018 vstúpila "zdravšia" z hľadiska zásob. V tomto roku chce Christiansen firmu stabilizovať a investovať do budovania trvalo udržateľného rastu v dlhšom horizonte.

Vedenie firmy vlani v septembri oznámilo, že prepustí 8 % zamestnancov a zjednoduší rozhodovanie. Zredukuje počet ľudí, ktorí prijímajú rozhodnutia, aby urýchlila zavádzanie nových produktov.

Lego uviedlo, že do konca roku 2018 otvorí kanceláriu v Dubaji, aby podporilo expanziu na Blízky východ a v Afrike.

13.03.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...