1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

EK udelila firmám Unilever a Procter & Gamble pokutu 315,2 mld. eur

PGC30804Brusel - Európska komisia (EK) dnes udelila pokutu vo výške 315,2 miliardy eur spoločnostiam Unilever a Procter & Gamble (P&G) za fixovanie cien práškov na pranie v ôsmich krajinách Európskej únie.

Európska komisia (EK) dnes udelila pokutu vo výške 315,2 milióna eur spoločnostiam Unilever a Procter & Gamble (P&G) za fixovanie cien práškov na pranie v ôsmich krajinách Európskej únie (EÚ).

Tretí výrobca čistiacich prostriedkov a kozmetiky - nemecký Henkel, ktorý na kartel upozornil, pokutu nedostal.

Komisia dala pre podozrenie z kartelových dohôd prehľadať priestory všetkých troch spoločností ešte v júni 2008. Výšku pokuty pre Unilever a P&G nakoniec EK znížila o 10 %, pretože obe firmy sa priznali k dohode o cenách výrobkov, ktoré sa im darilo fixovať tri roky.

"Priznaním sa k účasti na karteli spoločnosti umožnili komisii rýchlo uzavrieť vyšetrovanie," uviedol vo svojom vyhlásení eurokomisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia.
Kartelové ceny presadzovali tieto firmy v Belgicku, Francúzsku, Nemecku, Grécku, Taliansku, Portugalsku, Španielsku a Holandsku.

Holandský koncern Unilever musí zaplatiť 104 miliónov eur, kým najväčší svetový výrobca produktov pre domácnosti, americký Procter & Gamble, "prispeje" do kasy EÚ 211,2 miliónmi eur.
Unilever zároveň využil výsledky vyšetrovania na sprísnenie interných firemných predpisov.
"Všetci kľúčoví manažéri v Európe absolvovali školenie o európskych predpisoch," uvádza sa vo vyhlásení koncernu..

14.04.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...