1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Drevokov vyvinul kotol s využitím viacerých médií, úspory sú až 40 %

Krupina - Až 40-percentné úspory na energii dosahuje akumulačný kotol od spoločnosti Drevokov Krupina, ktorý v týchto dňoch získal cenu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Krištáľový Merkúr 2010 za inovácie v kategórii produktových inovácií.

Kotol od jesene 2010 predstavili jeho tvorcovia už na niekoľkých výstavách, naposledy v Nitre. "Hneď po jeho uvedení na trh, sme získali objednávky na asi desať kusov a len od začiatku tohto roku evidujeme požiadavky na ďalších pätnásť kotlov," povedal TASR konateľ firmy Vladimír Kušnier. Za krátky čas sa objednávky vyšplhali na viac ako 50 kusov, pričom už asi 20 kotlov je aj nainštalovaných.
Na vývoji kotla pracovali niekoľko rokov. Len samotná certifikácia výrobku trvala celý rok. "Skúsili sme to zosúladiť tak, aby sme začali využívať aj ďalšie zdroje energie v elektroakumulačnom kúrení," priblížil princíp kotla Kušnier.
Do jedného vykurovacieho telesa sústredili solárnu energiu, energiu teplovodných krbov a elektrickú energiu s využitím nočného prúdu. "Elektroakumulačný krb sa nám v noci nabíja a cez deň sa využíva jeho tepelná kapacita," pokračuje zástupca firmy.
Cez deň sa kotol dobíja buď slnečnou energiou, alebo z krbu, alebo sa využíva lacnejšia energia dodávateľa elektriny v časoch mimo hlavný odber. Navyše, Stredoslovenská energetika, s ktorou pri uvádzaní kotlov na trh spolupracovali, vytvorila pre nové telesá špeciálnu tarifu.
Úspechy, ktoré s kotlom za pár mesiacov dosiahli, sú pre firmu podnetom pre ďalší rozvoj. Krupinskú prevádzku chcú rozšíriť a časom zamestnať aj viac ľudí, ako je doterajších 15.
Spoločnosť Drevokov vznikla v roku 1998 v bývalých priestoroch Strojno-traktorovej stanice. Spočiatku boli zameraný na výrobu a montáž nízkoenergetických domov. Montovali ich najmä v zahraničí. K vývoju úsporných kotlov sa dostali postupne, na základe požiadaviek odberateľov, pre ktorých dodávali domy.

24.02.2011, TASR (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...