1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Deceuninck štvornásobne zvyšuje kapacitu recyklovaného PVC

plastic scrapBrno - Spoločnosť Deceuninck uviedla v belgickom Diksmuide do užívania nové zariadenie na recykláciu, ktoré umožní recyklovať až 45.000 ton PVC ročne.

Ako vstupný materiál sa bude využívať priemyselný odpad spoločnosti a tiež  obrovské množstvo 30- až 40-ročných PVC okien prvej generácie, ktoré sa postupne vymieňajú. Táto investícia robí Deceuninck Recycling najväčším recyklátorom tvrdého PVC v Beneluxe.

 „Táto investícia podčiarkuje ekologické ambície spoločnosti. Je absolútne nevyhnutné, aby naša ekologická stopa bola čo najmenšia. Pre nás to znamená výrobu trvalo udržateľných produktov a zabezpečenie toho, aby bol celý proces organizovaný trvalo udržateľným a efektívnym spôsobom. Zvýšením používania recyklovaných materiálov chceme redukovať dopad našich produktov a výrobných procesov na životné prostredie. Okrem toho sa naša spoločnosť stáva menej závislou na dodávateľoch externých surovín a ich kolísajúcich cenách,“ zdôrazňuje Francis Van Eeckhout, generálny riaditeľ skupiny Deceuninck Group.

Touto investíciou potvrdzuje Deceuninck vieru v PVC ako udržateľný stavebný materiál budúcnosti. Súčasné plastové okná majú ekonomickú životnosť viac ako 50 rokov a vyznačujú sa minimálnou údržbou. Z hľadiska izolácie dosahujú plastové okná aj lepšie výsledky ako hliníkové okná: vďaka nižšej tepelnej vodivosti majú okná z PVC až trojnásobne lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako okná z hliníka1. Okrem toho plastové okná dosahujú aj z hľadiska spotreby energie lepšie hodnoty ako okná z hliníka a vykazujú aj výrazne nižšie emisie CO2. Recykláciou jedného kilogramu PVC možno ušetriť asi dva kilogramy CO2.

Najdôležitejšou správou však je, že PVC možno recyklovať takmer nekonečne a opätovne používať bez straty kvality. Nové zariadenie na recykláciu v Belgicku umožňuje recyklovať PVC profily všetkých farieb a rôzneho zloženia, vrátane profilov obsahujúcich sklolaminát. Recyklačná linka zachráni ročne pred skládkami alebo spaľovňami viac ako 2 milióny okien. Zariadenie bude schopné spracovať až štyrikrát viac odpadov, ako tomu bolo doteraz.

Nové recyklačné zariadenie však neznamená, že spoločnosť Deceuninck je nováčikom v oblasti trvalej udržateľnosti. Recyklácia je zakotvená v jej DNA už veľmi dlho. Deceuninck patrí k prvým spoločnostiam, ktoré získali certifikát EuCertPlast, čo je uznanie pre firmy recyklujúce PVC po spotrebiteľovi. Nedávno im bola udelená značka VinylPlus, ktorá je určená spoločnostiam ponúkajúcim trvalo udržateľné produkty vyrobené v rámci udržateľných procesov.

V súčasnosti už 15 percent okenných a dverových profilov Deceuninck obsahuje recyklované PVC, ale firma má ambíciu tento percentuálny podiel minimálne zdvojnásobiť.

04.04.2019

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...