1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Dánskej hračkárskej firme Lego sa vlani darilo, zvýšila tržby aj zisk

lego logoKodaň - Modely hasičských staníc a smetiarskych áut pomohli dánskej hračkárskej firme Lego zvládnuť problémy globálneho trhu s hračkami a zvýšiť v minulom roku tržby aj zisk.

Firme tak vzrástli tržby druhý rok po sebe po tom, ako sa v roku 2017 ich rast zastavil. Vedenie však v tom roku prevzal Niels Christiansen, následne spoločnosť upravila webové stránky, prišla na trh s novými verziami pôvodných stavebníc a otvorila nové obchody.

Dánska spoločnosť, ktorá o podiel na trhu bojuje s americkými koncernami ako Mattel a Hasbro, informovala, že tržby za rok 2019 dosiahli 38,5 miliardy dánskych korún (5,15 miliardy eur). Oproti predchádzajúcemu roku to predstavuje rast o 6 %. Legu sa tak podarilo tempo rastu výrazne zrýchliť, keď v roku 2018 vzrástli tržby o 3 %.

Firma zároveň predstihla konkurenčné spoločnosti. Mattel, výrobca bábik Barbie, vykázal nulový rast tržieb a spoločnosť Hasbro oznámila iba 3-percentný rast.

Podľa odhadov dánskej spoločnosti zaznamenal vlani globálny trh s hračkami pokles zhruba o 3 %. Samotnej firme Lego sa však podarilo dosiahnuť rast na všetkých kľúčových trhoch vrátane čínskeho, kde tržby zvýšila o dvojciferné hodnoty.

Prispelo k tomu aj zdvojnásobenie počtu obchodov v najväčšej ázijskej ekonomike na 140. Tento rok plánuje otvoriť ďalšie a ich počet zvýšiť na 220.

Zvýšil sa aj zisk Lega, tempo rastu však bolo v porovnaní s tržbami miernejšie. Zisk firmy dosiahol vlani 8,3 miliardy DKK, čo oproti roku 2018 predstavuje rast o 2,8 %. Čiastočne sa pod to podpísali vyššie náklady, ktoré vzrástli o 8,2 %.

13.03.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...