1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Chorvátska vláda poskytla rijeckej lodenici garancie za 26 mil. eur

lodeniceZáhreb/Rijeka - Chorvátska vláda poskytla rijeckej Lodenici 3. mája, ktorá patrí do skupiny Uljanik, úverovú záruku vo výške zhruba 26 miliónov eur, aby lodenica mohla vyrobiť loď pre kanadského klienta.

Podľa štvrtkových správ tamojších médií ju tak na rozdiel od sesterskej lodenice v Pule zachránila pred konkurzom.

Kanadská spoločnosť Algoma Central Corporation vlani odstúpila od zmluvy s rijeckou lodenicou po tom, čo sa Uljanik dostal do finančnej krízy. Chorvátsky rozpočet to na už vyplatených garanciách stálo zhruba 32 miliónov eur. Kanadský zákazník medzičasom podpísal s lodenicou nový kontrakt na dokončenie lode v hodnote 36,5 milióna eur do jesene 2020.

Novými garanciami chce chorvátska vláda stabilizovať situáciu v lodenici a zmierniť straty vyplývajúce z už vyplatených garancií. Cieľom je udržať lodenicu pri živote. Ako vo štvrtok povedal chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, podobnú logiku v nadchádzajúcich mesiacoch uplatní vláda aj v prípade lodenice v Pule.

Rijecká lodenica má v dokoch ďalšie dve nedokončené lode, pre ktoré tiež potrebuje štátne garancie. Podľa ministra hospodárstva Darku Horvata je potrebných ešte celkovo 75,7 milióna eur.

30.09.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...