1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Americké tabakové koncerny Altria Group a Philip Morris sa nespoja

cigarettesWashington - Americké tabakové spoločnosti Altria Group a Philip Morris International sa nespoja. Ako uviedli, rokovania o fúzii dvoch najväčších tabakových firiem na svete ich vedenia ukončili.

"Aj keď sme verili, že vznik novej spoločnosti má potenciál na zvýšenie tržieb a nákladové synergie, dohodu sme dosiahnuť nedokázali," uviedol predseda predstavenstva Altrie Howard Willard.

Informácie o začatí rokovaní o prípadnom spojení firiem sa objavili koncom augusta. V prípade uzatvorenia dohody by sa tak spoločnosti vrátili pod jednu strechu po vyše 10 rokoch, pričom by vznikol obrí koncern s trhovou hodnotou vyše 200 miliárd USD (181,77 miliardy eur). Philip Morris International sa odčlenil od Altrie v roku 2008 a pod Altriou zostala divízia Philip Morris USA.

Očakávalo sa, že fúzia by firmám mohla pomôcť lepšie si poradiť s klesajúcim predajom klasických cigariet a zároveň umožniť im diverzifikovať svoju produkciu viac smerom k elektronickým cigaretám a iným produktom, ako je nahrievaný tabak.

V poslednom období sa však elektronické cigarety dostali pod paľbu kritiky po tom, ako v Spojených štátoch zomrelo minimálne deväť ľudí na pľúcne ochorenie zapríčinené pravdepodobne tzv. vapovaním. V reakcii na zvýšenie tlaku na elektronické cigarety odstúpil v stredu z postu šéfa firmy Juul Labs, ktorá vedie v produkcii e-cigariet, Kevin Burns. Firma zároveň zrušila inzerciu vo všetkých médiách v USA. Burnsa nahradí K.C. Crosthwaite z Altria Group, ktorá v Juul Labs kontroluje 35-percentný podiel.

07.10.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...