1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Amarco v Medzilaborciach postaví bioplynovú stanicu za 3,2 milióna eur

Bratislava (TASR) – Spoločnosť Amarco, s.r.o., Košice plánuje v Medzilaborciach, v mestskej časti Vydraň, postaviť a prevádzkovať bioplynovú stanicu (BPS), ktorá bude slúžiť na energetické zhodnocovanie biomasy a biologicky rozložiteľných odpadov.

Celkové náklady na realizáciu energetického projektu dosiahnu približne 3,2 milióna eur. Vyplýva to z investičného zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie o vplyve investície na životné prostredie (Environmental Impact Assessment, EIA).
V BPS bude aneoróbnou digesciou - premenou biomasy a biologicky rozložiteľného odpadu bez prístupu vzduchu pomocou metanogénnych baktérií vo fermentačných nádržiach - vznikať bioplyn a digestát, ktorý sa využíva ako hnojivo.
Bioplyn sa bude spaľovať v kogeneračnej jednotke. Výstupom z kogeneračnej jednotky je elektrická energia dodávaná do verejnej energetickej siete a teplo, ktoré je čiastočne využívané na vlastný proces výroby bioplynu pre podporu procesu fermentácie. Elektrický výkon kogeneračnej jednotky bude 527 kW (kilowattov) a tepelný výkon 558 kW.
Výstavba BPS by sa mala začať v apríli 2012 a ukončiť v októbri toho istého roka. Po zrealizovaní výstavby budú v prevádzke zamestnaní 2 zamestnanci s príslušným vzdelaním. Jeden bude kontrolovať automatický chod stanice a evidovať prísun surovín a odvoz vyfermentovaných zvyškov, druhý bude strojníkom nakladača vstupnej suroviny. Navrhovanou činnosťou BPS budú nepriamo zamestnaní aj dopravcovia a pestovatelia poľnohospodárskych plodín.
Amarco, s.r.o., Košice vznikla v apríli 1997. Predmetom jej činnosti je okrem iného aj podnikanie v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom, ako aj výroba kvapalných pohonných hmôt a výroba biopalív.

14.02.2011

(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...