1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk Nestlé vlani klesol o takmer 16 %

nestle buildingVevey - Zisk švajčiarskeho potravinárskeho gigantu Nestlé v minulom roku klesol o takmer 16 %. Dôvodom boli najmä odpisy v divízii Nestlé Skin Health.

Vedenie koncernu zároveň oznámilo, že ukončí dohodu s francúzskou rodinou Bettencourtových, ktorá sa týka ich kozmetického impéria L'Oreal a skúma možnosti svojej divízie Gerber Life Insurance.

Švajčiarsky gigant so sídlom vo Vevey vo štvrtok uviedol, že jeho čistý zisk vlani klesol na 7,18 miliardy švajčiarskych frankov (6,23 miliardy eur) z 8,53 miliardy CHF v roku 2016.

Tržby Nestlé sa v roku 2017 zvýšili o 0,4 % na 89,8 miliardy CHF, zatiaľ čo analytici očakávali, že dosiahnu v priemere 90,02 miliardy CHF.

Koncern Nestlé oznámil, že bude zvažovať "strategické možnosti" vrátane predaja spoločnosti Gerber Life, ktorú kúpil od Novartisu pred 11 rokmi. Ale rozhodne si chce si ponechať a ďalej rozvíjať jej divíziu detskej stravy Gerber, ktorá je už neoddeliteľnou súčasťou platformy dojčenskej stravy od Nestlé.

Vedenie Nestlé zároveň oznámilo, že neobnoví akcionársku dohodu s rodinou Bettencourtových. Nestlé je druhým najväčším akcionárom L'Oreal, v ktorom má 23,12-% podiel. Väčšinovým vlastníkom firmy sú Bettencourtovci.

Podľa dohody ani jedna zo strán nemôže zvýšiť svoje podiel v L'Oreal počas života Liliane Bettencourtovej a šesť mesiacov po jej smrti. Zomrela v septembri 2017. Platnosť dohody sa končí na budúci mesiac. Nestlé však dodalo, že nemá v pláne zvýšiť svoj podiel v spoločnosti L'Oreal.

21.02.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...