1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Svetová produkcia vína klesla tento rok podľa prvých odhadov OIV zhruba o 10 %

wine glassesParíž - Produkcia vína vo svete klesla v tomto roku v priemere o 10 %. Dôvodom je nepriaznivé počasie v kľúčových regiónoch, ako Francúzsko, Španielsko a Taliansko. Uviedla to tento týždeň vo svojom prvom odhade Medzinárodná organizácia pre vinič a víno (OIV).

Ako OIV informovala, podľa predbežných odhadov dosiahla tohtoročná produkcia vína 263 miliónov hektolitrov. Na porovnanie, v roku 2018 to bolo 294 miliónov hektolitrov. Odhadované údaje však neznamenajú až taký problém, keďže minuloročná produkcia bola mimoriadne vysoká.

Najväčší pokles produkcie podľa odhadov OIV zaznamenalo tento rok Španielsko. V tejto krajine sa produkcia vína znížila o 24 %. Francúzsko a Taliansko, dvaja najväčší producenti v Európskej únii, zaznamenali pokles zhruba o 15 %. Produkcia vo všetkých troch krajinách klesla pod 5-ročný priemer, dodala OIV.

"Pod tohtoročnú produkciu vína sa podpísalo najmä problematické počasie, keď po veľmi chladnej a daždivej jari nasledovalo extrémne horúce a suché leto," uviedla OIV.

Produkcia v 28 členských štátoch EÚ, ktoré sa na celosvetovej produkcii podieľajú spolu približne 60 %, dosiahla 156 miliónov hektolitrov. V porovnaní s minulým rokom to predstavuje pokles o 26,7 milióna hektolitrov. Francúzsko, Taliansko a Španielsko sa na celkovej produkcii EÚ podieľajú približne 80 %.

Pokles zaznamenali podľa odhadov OIV aj USA, avšak iba minimálny, zhruba o 1 %. Organizácia však dodala, že odhad sa môže v najbližších mesiacoch upraviť. K poklesu produkcie vína došlo aj v krajinách na južnej pologuli, dodala OIV, objem produkcie sa však pohyboval zhruba na úrovni 5-ročného priemeru.

11.11.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...