1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Producentom mlieka sa podarilo v roku 2020 udržať fungovanie prevádzok

milkBratislava - Plynulá výroba kravského mlieka, štátna pomoc, ale aj nulové kompenzácie následkov pandémie – aj taký bol rok z pohľadu prvovýrobcov mlieka. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) pri bilancovaní uplynulého roka z pohľadu chovateľov dojníc.

Zdôraznila, že náročný covidový rok 2020 bol pozitívny najmä v tom, že sa poľnohospodárskym podnikom poradilo zabezpečiť fungovanie prevádzok, produkciu mlieka a v spolupráci s mliekarňami výrobu a prevoz hotových mliečnych výrobkov priamo k spotrebiteľovi. Hlavne počas prvej vlny pandémie podniky čelili nedostatku dezinfekčných prostriedkov, ochranných pomôcok a z dôvodu uzatvorenia škôl a predškolských zariadení aj nedostatku pracovníkov.

Informovala, že v roku 2020 označujú prvovýrobcovia mlieka za pozitívne aj to, že napriek tlaku na nákupné ceny mlieka u nás aj v zahraničí neklesli nákupné ceny mlieka príliš hlboko pod úroveň minulého roka. Faktom však zostalo, že tieto ceny ani po započítaní podpory ešte stále nepokrývajú priemerné výrobné náklady. A tie sa v roku 2020 z dôvodu nárastu personálnych nákladov, nárastu cien energií a tiež nákladov na hygienické, dezinfekčné prostriedky a ochranné pomôcky dosť výrazne zvýšili.

Holéciová zároveň upozornila, že rok 2020 bol pre prvovýrobcov mlieka čiastočne pozitívny aj z pohľadu štátnej pomoci. Ich dlhodobé argumenty o potrebe podpory kadáverov, poistného, kontroly úžitkovosti a navýšenia normatívov podpory na Zelenú naftu boli aspoň čiastočne vypočuté.

Priblížila, že za najväčšie negatívum roka 2020 považuje Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka (SZPM) postoj rezortného ministerstva (pôdohospodárstva, pozn. TASR) k riešeniu situácie na zníženie negatívnych dosahov pandémie COVID-19 na sektor poľnohospodárstva.

"Napriek tomu, že EÚ umožnila členským štátom kompenzácie na zmiernenie dosahov koronakrízy, Slovensko nenasledovalo vzor iných európskych krajín. Slovenskí poľnohospodári nedostali žiadnu kompenzáciu. Je smutné, že naše rezortné ministerstvo riešilo zmiernenie negatívnych dosahov koronavírusovej epidémie na poľnohospodárske podniky prostredníctvom podpory investícií cez podopatrenie 4.1. Plánu rozvoja vidieka. Toto opatrenie sa ani náznakom nedá považovať za kompenzačné. Je skôr diskriminačné, pretože zbytočne umocňuje existujúce napätie medzi malými a väčšími poľnohospodármi," uviedol predseda SZPM Alexander Pastorek.

Holéciová doplnila, že rok 2021 bude dôležitý z pohľadu tvorby programových dokumentov novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ. SZPM chce byť aktívnym partnerom pri tvorbe strategického plánu.

Dodala, že SZPM bude presadzovať všetky dostupné národné aj európske opatrenia a formy priamej aj nepriamej podpory s cieľom odstránenia existujúceho investičného dlhu a zlepšenia situácie v sektore prvovýroby mlieka. Počas roka 2021 sa prvovýrobcovia budú snažiť nájsť vhodné opatrenia hlavne v rámci schém štátnej pomoci.

13.01.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...