1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Pravá Spišská borovička by sa mala vyrábať len na Spiši

Gas familia buildingStará Ľubovňa – Spišská borovička sa pod chráneným zemepisným označením (CHZO) môže vyrábať len v regióne Spiša a producentmi liehovín z tohto regiónu.

Na Slovensku je len jedna spoločnosť, ktorá má na základe CHZO právo vyrábať originálnu Spišskú borovičku, a to GAS Família, s. r. o., Stará Ľubovňa.

"Aj napriek tomu sa tá Spišská borovička pre existenciu ochrannej známky vyrába aj mimo spomínaného regiónu. V tejto chvíli sú výrobcovia na to oprávnení, takýto stav nevylučuje ani nariadenie Európskeho parlamentu," konštatoval právny zástupca ľubovnianskej spoločnosti Vladimír Pavlov. Vyvstáva teda rozpor medzi ochrannou známkou a CHZO.

GAS Família do budúcnosti uvažuje o vyvodení právnych krokov voči konkurencii aj voči legislatíve, aby sa tento deformovaný stav zmenil. "Aby spotrebitelia pri kúpe Spišskej borovičky boli presvedčení o tom, že ide o produkt, ktorý je vyrobený na Spiši tradičným spôsobom," zdôvodnil Pavlov. V tejto chvíli to však nie je právne napadnuteľné, pretože spoločnosti, ktoré vyrábajú Spišskú borovičku aj mimo regiónu Spiša, napríklad v Košiciach a Trenčíne, majú na toto označenie ochrannú známku.

"My to pociťujeme ako zavádzanie spotrebiteľa," konštatoval Pavlov. Po prijatí nariadenia Európskeho parlamentu (EP) už nemôže žiadna spoločnosť požiadať o zápis ochrannej známky k produktu, ktorý je chránený CHZO. To však neplatí pre spoločnosti, ktoré o ochrannú známku požiadali ešte pred rokom 1996.

"Všetky podstatné rozhodujúce komponenty našej Spišskej borovičky pochádzajú zo Spiša. Keď si vezmeme len takú vodu, ktorá tvorí 1,5-násobok samotných ďalších liehovinových zložiek, tak je o čom hovoriť. My používame vodu z tatranských prameňov, ktorá je trocha tvrdšia, musíme ju upravovať," priblížil základný rozdiel medzi Spišskou borovičkou vyrábanou na Spiši a inými liehovinami majster destilácie GAS Família Ján Krak.

Ďalšou základnou surovinou je borievka obyčajná, ktorá sa zbiera v okolí Starej Ľubovne, vo vojenských lesoch v Jakubanoch. Iný je aj technologický postup a história liehovarníctva v Starej Ľubovne siaha až do 13. storočia. V Starej Ľubovni je napríklad aj najstarší zachovaný liehovar na Slovensku, postavený už v polovici 18. storočia. Je pravdepodobné, že prví liehovarníci zo Spiša čerpali informácie o výrobe kvalitného liehu z Poľska.

"Borovička bola a stále je obľúbeným nápojom pre Slovákov, ale aj pre Českú republiku. Povedal by som, že dnes je po vodke druhou najobľúbenejšou liehovinou," doplnil Krak.
Borovička zo Starej Ľubovne získala právo na používanie CHZO Spišská borovička v januári 2010.

21.04.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...