1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Parmalat skúpil väčšinový podiel a vlastní 83,3 % akcií Lactalisu

Parmalat1Brusel - Francúzska mliekarenská spoločnosť Lactalis už vlastní 83,3 % akcií konkurenčnej talianskej firmy Parmalat.

Posunula sa tak bližšie k vytvoreniu najväčšieho mliekarenského koncernu na svete.

Lactalis, ktorý už vlastnil 29-% podiel Parmalatu, v piatok 8. júla ukončil skupovania akcií firmy. Podarilo sa mu získať ďalší 54,3-% podiel v talianskej firme za 2,5 miliardy eur.
Francúzska firma ponúkla za jednu akciu Parmalatu približne 2,6 eura a jej cieľom bolo vlastniť minimálne 55-% podiel vo firme.

Parmalat aj talianska vláda sa proti akvizícii bránili. Parmalatu sa zdala ponúkaná cena nízka a vláda v Ríme sa zasa snažila udržať lukratívnu firmu v talianskych rukách. Prevzatie talianskeho mliekarenského koncernu francúzskym rivalom však schválil aj Brusel, podľa ktorého to neohrozí konkurenčné prostredie na trhu s mliekom a mliečnymi výrobkami v Taliansku ani Európskej únii.
Nová spoločnosť sa stane lídrom na svetovom trhu s mliečnymi produktmi, bude mať totiž závody v 55 krajinách a patria jej aj významné talianske značky syra Galbani a Locatelli.
Francúzi minul týždeň na zasadnutí akcionárov zároveň získali 9 z 11 kresiel v predstavenstve Parmalatu. Akcionári zároveň schválili vymenovanie Franca Tata, bývalého generálneho riaditeľa ropnej spoločnosti ENI, za predsedu predstavenstva mliekarní.

Novozvolené predstavenstvo sa prvýkrát zíde v utorok 12. júna a vymenuje generálneho riaditeľa spoločnosti.

11.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...