1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Pandémia nového koronavírusu znížila zisk Heinekenu takmer o 70 %

heineken logo 1Amsterdam - Zisk holandskej pivovarníckej spoločnosti Heineken sa v 1. štvrťroku prepadol o takmer 70 %, keď biznis ovplyvnila pandémia nového koronavírusu.

Spoločnosť uviedla, že za prvé tri mesiace tohto roka dosiahla čistý zisk 94 miliónov eur, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka to bolo 299 miliónov eur. To znamená pokles o 68,4 %.

Najvýraznejšie zasiahol výsledky mesiac marec, keď v mnohých krajinách sveta vstúpili do platnosti obmedzenia na zmiernenie šírenia nového koronavírusu. V danom mesiaci sa predaj piva znížil o 14 %, čo za celý 1. kvartál viedlo k poklesu o 2,1 %.

Ako povedal výkonný riaditeľ Heinekenu Jean-François van Boxmeer, opatrenia "tvrdo zasiahli do biznisu spoločnosti". Navyše firma očakáva, že výsledky za 2. kvartál budú vzhľadom na vývoj situácie ešte horšie.

Ako spoločnosť uviedla v oficiálnom oznámení, prijala viaceré opatrenia na zníženie nákladov, zabezpečenie dodatočného financovania a prispôsobenie sa rýchlym zmenám na trhu. Súčasťou znižovania nákladov je aj zníženie platov vedenia. Základný plat manažmentu sa v období od mája do konca roka zníži o 20 % a nebudú vyplatené ani odmeny za rok 2020.

Firma zároveň oznámila, že pre neistotu v súvislosti s dĺžkou trvania pandémie a jej vplyvom na ekonomiku Heineken ruší všetky predchádzajúce prognózy na tento rok.

30.04.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...