1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Občianske združenie sa súdi s pivovarom Prazdroj o kvalitu piva

Pilser urquellPraha - Môže byť prémiové pivo Plzenského Prazdroja označované za dvanástku, alebo nie?

Kurióznym sporom medzi najznámejším českým pivovarom a občianskym združením "Za poctivú plzenskú dvanástku" sa začal tento týždeň zaoberať súd v Plzni.

Občianske združenie podalo na pivovar žalobu a domáha sa, aby sa ležiak Pilsner Urquell nemohol propagovať ako dvanástka, pretože nespĺňa parametre pre toto označenie. Opiera sa o výsledky laboratórnych výskumov, podľa ktorých je pivo "obyčajnou" jedenástkou. Združenie navyše tvrdí, že v ostatných rokoch kvalita prémiového plzenského piva neustále klesá a chce tomu zabrániť.
"Donúťme výrobcu, aby nás neklamal, ale naopak, aby vyrábal pivo také, aké v minulosti bývalo! Alebo nech z nás firma aspoň nerobí hlupákov a neoznačuje toto pivo za dvanástku," vyzýva združenie.

Že plzenský ležiak je jedenástkou, ukázal vlani aj laboratórny test na objednávku MF DNES, ktorý odhalil, že hodnota tzv. stupňovitosti piva je 11,69. To je pre označenie dvanástka málo. Nameraná hodnota bola najnižšia v histórii laboratórnych záznamov, tvrdí združenie. Opiera sa pritom o odborné historické pramene, v ktorých našlo staré chemické rozbory plzenského piva a jeho stupňovitosť bola vždy vyššia ako 12.

Hovorca plzenského pivovaru Jiří Mareček označil iniciatívu združenia za útok proti dobrej povesti plzenského ležiaka. Pripomenul, že Prazdroj varí pivo nielen v súlade s tradíciou, ale aj v súlade s českou legislatívou. Trvá na tom, že kvalita a chuť plzenského ležiaka je nemenná rovnako ako receptúra a varné postupy.

Podľa výkonného riaditeľa Českého zväzu pivovarov a sladovní Jana Veselého je spor o to, či je plzenská dvanástka naozaj dvanástkou, v skutočnosti malicherný. Rozdelenie pív na desiatky, jedenástky, dvanástky bolo totiž československou špecialitou, ktorá nemala vo svete obdobu a ani v ČR sa už oficiálne nepoužíva. Toto označenie používajú len krčmári. "Už viac ako desať rokov platí legislatívna úprava, ktorá hovorí o tom, že pivo delíme na dve hlavné skupiny: pivo výčapné a pivo ležiak. A pivo ležiak sú jedenástky a dvanástky dohromady," vysvetlil Veselý.

Aj on vidí za súdnym sporom snahu o poškodenie značky. Navyše sa obáva, aby sa medzi ľuďmi nerozšíril názor, že už ani pivo nie je poctivé, čo môže ublížiť celému českému pivovarníctvu.

02.05.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...