1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nitrianska mliekareň spracuje tretinu slovenského mlieka

milkNitra – Spotreba mlieka na Slovensku stále nedosahuje hodnoty, ktoré odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa nej by mal jeden človek skonzumovať v priebehu roka približne 220 kilogramov mlieka.

Slováci pijú mlieko a jedia mliečne výrobky stále v nedostatočnom množstve, aj keď postupne spotreba týchto potravín narastá. „Oproti minulému roku sme podskočili o 1,5 kilogramu, takže dnes sme na úrovni 177 až 178 kilogramov mlieka na osobu," uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS).

Podľa jej slov sa ministerstvo snaží zvýšiť spotrebu mlieka okrem iného aj pomocou rôznych vzdelávacích programov. „Máme tu propagačné aktivity, máme tu Mliečny fond, akciu Adoptuj si svoju kravičku. Samozrejme, je to aj o edukácii, cez mliečny program Školské mlieko, aby sme ho deti naučil konzumovať. Treba si uvedomiť, že mlieko s vyšším obsahom tuku zabezpečí, že sa do detského organizmu dostanú vitamín A, D, E, K, ktoré sa rozpúšťajú práve v tukoch. Toto im iné potraviny nezabezpečia. Dieťa to ale nevie, my ho môžeme na mlieko naučiť chuťami, ale musia nám pomôcť aj rodičia i škola," skonštatovala Matečná.

Ako zdôraznila, k zvýšeniu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov môžu pomôcť aj moderní a inovatívni výrobcovia. Takým je podľa jej slov aj slovenská spoločnosť AGRO TAMI, ktorá spracováva tretinu slovenského mlieka. „Je to 260.000 litrov mlieka, ktoré sa tu denne spracuje, vyrába sa tu šesť až 12 miliónov jogurtov mesačne a 380 ton nátierok. Produkciu tvorí 200 až 240 druhov výrobkov," priblížila Matečná počas svojej pracovnej návštevy v nitrianskej mliekarni.

Podľa slov predsedu predstavenstva spoločnosti Petra Schultza vyrába firma produkty výhradne zo slovenského mlieka, ktoré je veľmi bohaté na vitamíny. Podľa odborníkov je to spôsobené kvalitou našich pasienkov, ktoré svojou rozmanitosťou liečivých bylín prekonávajú aj tie alpské. V súčasnosti podnik produkuje okrem mlieka a jogurtov aj syry, čerstvé a trvanlivé mlieko, sladké a kyslé smotany, maslo, dezerty i tvarohy.

Mliekareň momentálne vyváža svoje výrobky do šiestich štátov, o ich produkty, predovšetkým rastlinné a smotanové nátierky, prejavila záujem aj Čína. „Našou hlavnou ambíciou je však zásobiť slovenský trh a takýmto spôsobom obmedziť dovoz tovaru zo zahraničia. Snažíme sa preto modernizovať a inovovať aj našu výrobu. Za posledné dva roky sme na priame investície vynaložili 1,3 milióna eur, ale ak zoberieme aj náklady na údržbu a opravy, tak ide o tri až päť miliónov eur investovaných do obnovy a udržania dobrého technického a kondičného stavu našej výroby," vysvetlil Schultz.

28.06.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...