1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Hodnota exportu škótskej whisky v 1. polroku vzrástla

whiskyEdinburg - Rast dopytu po škótskej jednodruhovej sladovej whisky (single malt whisky), pomohol zvýšiť hodnotu exportu whisky v prvej polovici tohto roka, aj keď objem jej vývozu klesol.

Podľa najnovších údajov spoločností HM Revenue and Customs a Scotch Whisky Association (SWA), hodnota exportu známeho škótskeho alkoholu v období január - jún 2017 vzrástla o 3,4 % na 1,78 miliardy libier (2,01 miliardy eur). Objem exportu klesol pritom o 2,2 % na 528 miliónov fliaš.

Pokračuje aj doterajší trend, čo znamená, že spotrebitelia si vyberajú skôr špičkové značky škótskej whisky a predaj lacnejších sa znižuje.

Jednodruhové sladové whisky, napríklad značky Glenfiddich, Glenlivet, Jura a Macallan - sa zvyčajne predávajú za viac ako dvojnásobok ceny štandardnej fľaše viacdruhovej (blended) whisky.

Ukázalo sa tiež, že dopyt po škótskej whisky v 1. polroku vzrástol najstrmšie v USA, medziročne o 14 % a hodnota exportu dosiahla 123 miliárd GBP.

Európska únia (EÚ) však zostáva najväčším trhom pre škótskych producentov, smeruje tam tretina ich exportu. Konkrétne, vývoz whisky na kontinent sa v sledovanom období zvýšil o takmer o 9 % na 559 miliónov GBP.

Čína zaznamenala rast dovozu whisky na začiatku desaťročia, ale po sprísnení boja s úplatkami, aj vo forme kvalitného alkoholu, sa dopyt najskôr znížil. No už v uplynulom polroku export whisky do Číny znova strmo vzrástol, a to o 45 % na 27 miliónov GBP. A vývoz do Japonska sa zvýšil o 19 % na 43 miliónov GBP.

Trh v Spojenom kráľovstve sa podieľa približne 7 % na celkovom predaji škótskej whisky, a nie je zahrnutý do štatistiky vývozu.

06.11.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...