1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

AB InBev predá svoj podiel v ruskom spoločnom podniku AB InBev Efes

beer1Brusel - Anheuser-Busch InBev (AB InBev), najväčšia pivovarnícka spoločnosť na svete, v piatok oznámila, že predá svoj podiel v ruskom spoločnom podniku AB InBev Efes, čo bude mať za následok odpisy z hodnoty aktív vo výške 1,1 miliardy USD (1,01 miliardy eur) vo výsledkoch za 1. štvrťrok.

Oznámenie AB InBev so sídlom v Belgicku prichádza po podobných krokoch jeho rivalov Carlsberg a Heineken.

V marci AB InBev pozastavil predaj svojej značky Budweiser v Rusku a pripravil sa o finančné benefity zo spoločného podniku v krajine, po vzore iných veľkých pivovarov, v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

"AB InBev dnes oznámil, že predá svoj podiel v spoločnom podniku AB InBev Efes a aktívne rokuje so svojím partnerom, tureckým pivovarom Anadolu Efes, o získaní tohto podielu," uviedla skupina AB InBev vo vyhlásení.

AB InBev má 24-percentný podiel v Anadolu Efes, ktorý získal prostredníctvom akvizície svojho rivala SABMiller v roku 2016. V roku 2018 vytvorili spoločný podnik AB InBev Efes, v rámci ktorého spojili svoje ruské a ukrajinské podniky.

Spoločný podnik má 11 pivovarov v Rusku, kde zamestnáva 3500 ľudí, a tri na Ukrajine, ktoré majú 1800 zamestnancov. Dánsky pivovar Carlsberg je najväčším západným hráčom v Rusku, za ním nasleduje AB InBev.

Dánsky pivovar vo štvrtok (21. 4.) informoval, že jeho rozhodnutie predať svoje podniky v Rusku bude mať za následok odpisy vo výške približne 1,39 miliardy USD. Holandský pivovar Heineken vyčíslil poplatky spojené s odchodom z Ruska na približne 400 miliónov eur.

AB InBev informoval tiež, že predstavil Černihivske, najobľúbenejšiu ukrajinskú značku piva, na trhoch v mnohých krajinách vrátane Británie, Nemecka, Belgicka, Francúzska a Holandska.

"Všetky zisky z predaja Černihivske pôjdu na podporu humanitárnej pomoci a AB InBev garantuje podporu z tejto humanitárnej iniciatívy najmenej 5 miliónov USD," dodal pivovar.

04.05.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...