1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V Gazprome povedie úsek exportu namiesto Medvedeva J. Burmistrovová

Gazprom buildingMoskva - V ruskom Gazprome došlo k personálnej zmene. Agentúra Reuters informuje, že Alexander Medvedev prestal viesť úsek Gazprom Export, ale zostal zástupcom šéfa koncernu Alexeja Millera.

Bude riadiť zahraničné ekonomické aktivity, sociálne a športové programy najväčšieho svetového vývozcu zemného plynu.

Medvedeva vo vedúcej pozícii v exportnej divízii, ktorú viedol 12 rokov, nahradila jeho 43-ročná zástupkyňa Jelena Burmistrovová.

Burmistrovová začala profesionálnu kariéru v roku 1992 ako obchodníčka s komoditami v spoločnosti Glencore. Do Gazpromu prešla v roku 2003. Medvedevovou zástupkyňou sa stala v roku 2011. V koncerne viedla úseky produkcie skvapalňovania plynu (LNG), hľadania nových odbytísk pre komoditu a iné oblasti.

Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol s Burmistrovovou a   Millerom dnes. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov informoval, že na stretnutí sa diskutovalo o "východných projektoch" koncernu, ktoré by mali zabezpečiť rast predaja tejto komodity na ázijskom trhu.

Podľa niektorých zdrojov došlo k faktickej odstávke Medvedeva v Gazprome. Analytik Alfa Bank v Moskve Alexander Kornilov uviedol, že Medvedeva kritizovali investori za jeho strnulosť v rokovaniach a cenovú politiku voči európskym odberateľom. Kritika súvisela s jeho postupom po roku 2008, v ktorom Gazprom začal strácať silu na európskom trhu so zemným plynom.

Podľa iného zdroja zo sektora sa Medvedevova pozícia v Gazprome neoslabila. Manažér mal priveľa povinností a v jeho prípade išlo len o "technickú záležitosť". Mal podiel na vypracovaní dohody s Čínou, ktorá počas 30 rokov kúpi v Rusku zemný plyn za viac ako 400 miliárd USD (292,23 miliárd eur). Čína sa postupne stane jedným z najväčších klientov Gazpromu.

08.07.2014  TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...